Oklart om Eskilstuna inför etableringslån

Införandet av ett etableringslån för nyanlända skulle minska kommunens kostnader med fem miljoner kronor årligen. Men beräkningen var fel.

Beslutet att Eskilstuna kommun ska införa ett etableringslån för nyanlända lär omprövas, konstaterar kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Beslutet att Eskilstuna kommun ska införa ett etableringslån för nyanlända lär omprövas, konstaterar kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-11-15 06:43

Som ett led i att minska kommunens kostnader beslutade den politiska majoriteten tidigare i år att införa etableringslån för nyanlända. Modellen går ut på att kommunen lånar ut pengar i stället för att bekosta försörjningsstöd. När statens etableringsstöd väl kommer kan, och ska, de nyanlända betala tillbaka lånet. Åtgärden har införts i flera kommuner, bland annat i Katrineholm, och var tänkt att ge Eskilstuna kommun en besparing på fem miljoner kronor.

Efter beslut i kommunfullmäktige i somras fick arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att införa ett etableringslån. Men det är långt ifrån säkert att det blir så. Förvaltningen anser att de direktiv man fått är oklara och ofullständiga. De innehåller "delar som enligt gällande lagstiftning och myndighetspraxis är mycket tveksamma om de är möjliga att inkludera i ett etableringslån", skriver förvaltningen som föreslår att en rad frågeställningar först måste utredas.

Under onsdagen var frågan uppe på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens bord.

– Vi tar ärendet till kommunstyrelsen för att diskutera hur vi ska gå vidare. Den summa på fem miljoner kronor som beslutet byggde på har visat sig vara felaktig så förutsättningarna har ändrats. Det handlar snarare om två miljoner, säger nämndens ordförande Jari Puustinen (M).

– Dessutom har vissa kommuner som infört etableringslån slutat med det av olika skäl. Så det finns en rad frågetecken som måste rätas ut. Vi får se var vi landar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!