Patrik vill få bort skräpet från gatorna

Patrik Jakobsson går ofta promenader utanför centrum. "Och här skräpas det ned något fruktansvärt", säger han.

Patrik Jakobsson är en kritisk medborgare i dag. ""Jag tycker att det här med renhållningen brister på alltför många ställen i Eskilstuna i dag".

Patrik Jakobsson är en kritisk medborgare i dag. ""Jag tycker att det här med renhållningen brister på alltför många ställen i Eskilstuna i dag".

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2020-02-05 21:33

Patrik Jakobsson gick tidigare dagligen mellan hemmet i Nyfors och arbetet i Ekeby så han har en tydlig bild av hur miljön utmed Västeråsvägen ser ut.

Vi slår följe under en promenad från Tunavallen till Tuna park och kan snart konstatera att det är ganska mycket skräp utmed hela sträckan.

Vid Lundbyskolan är det också ganska mycket skräp, som blåst in under buskarna.

– Gammal plast bryts ju heller inte ned, det faller i små bitar, men det försvinner inte, säger han.

– Men går man in på skolgården från andra hållet, så är det säkert oklanderligt välstädat och snyggt.

Synar man lite längre fram på promenaden ett område som busshållplatsen vid Tuna park så är det ganska belamrat med skräp, tomflaskor, burkar, plastpåsar. Och någonstans misstänker Patrik Jakobsson att en plats som redan är drabbad av nedskräpning gärna får lite mer sopor per automatik. Trots att det sitter en papperskorg precis intill hållplatsen. 

Patrik Jakobsson har gjort en felanmälan till kommunen och ler lite grand i mjugg. 

– Jag gjorde det i början av förra veckan. Men jag har inte fått något svar ännu.

På kommunens gatuavdelning återfinns Andreas Holking som är verksamhetschef för den avdelning som heter stadsmiljö, och som menar att renhållningen handlar om delat ansvar.

– Och då kan det bli otydligt, dessvärre. Men när det gäller busshållplatser så är det vårt bord, om det inte är så att busskuren tillhör JC decaux, säger han.

Handlar det om gångbanor så är det alltid fastighetsägaren som har ansvar för både halkbekämpning och renhållning.

– Är det gång- och cykelbana är det däremot vi på kommunen.

Om nedskräpning ökar, minskar eller ligger ungefär på samma nivå som förr om åren är förstås inte omöjligt att svara på, men det kräver att man får fatt i rätt person.

Daniel Wennersten är avdelningschef på parkavdelningen, men väldigt ny på posten eftersom han lämnade sin förra arbetsplats på kommunfastigheter så sent som i december. Men han ser inte nedskräpningen i Eskilstuna som ett jätteproblem.

– Det ser väl lite annorlunda ut efter exempelvis festivaler, men det är ingen panik som jag ser saken.

Resonemang förs om man ska byta soptunnor, eller papperskorgar i Eskilstuna.

– Men det handlar mer om tunnor som meddelar sig när det är dags att tömma dem, inte om lock eller inte lock.

Olle Philipsson, som är biträdande enhetschef på AMA i Eskilstuna har koll på om nedskräpningen ökar eller minskar:

– Jag vet att den senaste mätningen som gjordes i september i fjol gav resultatet något mindre skräp än senast.

Han vill inte ställa den faktiska mätningen framför den upplevda mängden skräp som varje individ ser och gör sin egen bedömning utifrån. Det går inte, menar han.

– Men Eskilstuna jobbar oerhört hårt med renhållning och sedan ett par år tillbaka har vi en effektiv gatudammsugare som är väldigt smidig i kampen mot fimpar och krossat glas

Eskilstuna medverkar i de mätningar som genomförs av Håll Sverige rent.

– Det är 33 kommuner i landet som deltar i återkommande mätningar av stadsmiljön, säger Britta Lönn, som är områdesansvarig för skräpmätningar på Håll Sverige rent. Men vi jämför bara med kommunernas egna resultat av tidigare mätningar, vi skulle aldrig hitta på att kora landets skräpigaste kommun. 

På Håll Sverige rent vet man däremot att tre av fyra svenskar, som deltar i Novus årliga undersökning, upplever nedskräpning som ett stort problem.

Tio år med skärpt lag

Sedan lagstiftningen om nedskräpning skärptes 2011 lagfördes varje år i början mellan 229 och 289 personer i hela riket. De senaste tre åren har den siffran sjunkit och är 89 för 2016, 101 för 2017 och 86 för 2018 fortfarande för hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!