Pekka Tapio får bo kvar på Solåsen

Pekka Tapio firar med pommac.

Pekka Tapio kan andas ut. Han får bo kvar på Solåsen.

Pekka Tapio kan andas ut. Han får bo kvar på Solåsen.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-10-24 12:32

Eskilstuna-Kuriren har vid flera tillfällen berättat om Pekka Tapio. I november 2018 förlorade han sin hustru Saara. En månad senare fick han veta att han inte får bo kvar på äldreboendet Solåsen, då insatsen särskilt boende stod på henne.

Trots att Pekka, som nyligen fyllt 82, lider av ett flertal sjukdomar och krämpor ansåg vård- och omsorgsnämnden att han kunde klara sig i eget boende med insatser från hemtjänsten. Pekka Tapio överklagade beslutet till förvaltningsrätten som gick på kommunens linje. Han gjorde då en ny ansökan om särskilt boende men även den gången sa nämnden nej, och  i mitten av oktober även förvaltningsrätten. 

I onsdags tog historien en ny vändning nå Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, tog ett så kallat ordförandebeslut, till Pekka Tapios fördel.

– Efter att domen kom har vi fört ett resonemang, och fört in lite andra parametrar i diskussionen. Därför tog jag ett ordförandebeslut, av humanitära skäl, säger Mikael Edlund.

Han förklarar att förvaltningens biståndsbeslut var grundade på praxis och lagar men att han i ordförandebeslutet kunnat göra andra överväganden.

– Vi tycker att han har ett så stort omsorgsbehov och trygghetsbrist att han av humanitära skäl ska få bo kvar på Solåsen.

Pekka Tapios situation var densamma redan i december. Kunde ni inte ha kommit fram till det här tidigare?

 – Jag trodde att hans senaste överklagan skulle ge honom rätt. Det fattas flera hundra delegationsbeslut i veckan och det är ogörligt att gå in i varje ärende. Jag kan bara beklaga att det tagit tid. Som politiker vill man heller inte gå in för mycket om du inte till slut känner att det här blir nog fel. Det här kan också leda till att vi ändrar våra rutiner, säger Mikael Edlund.

Pekka Tapios son Jussi var på väg till sin far på torsdagen för att fira med bubbel och tårta.

– Det är helt fantastiskt. Efter två biståndsbeslut och lika många vändor i förvaltningsrätten tog de sitt förnuft till fånga. Jag ringde pappa och berättade i går men han vågar inte riktigt tro på  att han får bo kvar.  

Vad betyder det här för din pappa?

 – Att han kan sätta upp tavlorna och komma till ro, och inte behöver känna att han är i vägen. Han kan också få läkarhjälp på Solåsen istället för att behöva ta sig till sjukhuset. Han kommer att bli en gladare människa. Förr tog han gärna en konjak men med tanke på alla mediciner han äter så blir det pommac. En stor magnumflaska.

Under onsdagen togs beslutet att Pekka Tapio efter hård kamp får bo kvar på äldreboendet Solåsen i Hållsta.
Under onsdagen togs beslutet att Pekka Tapio efter hård kamp får bo kvar på äldreboendet Solåsen i Hållsta.
Karta: Äldreboende Solåsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!