Planen: Nya regler för försörjningsstöd

Från den 1 december kan det bli svårare för utsatta människor att bli beviljade ekonomiskt bistånd. Den 13 november går förslaget till en revidering av riktlinjerna för försörjningsstöd upp i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Förslaget ska upp upp på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 13 november.

Förslaget ska upp upp på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 13 november.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-11-05 17:10

– Den här revideringen av riktlinjerna handlar om att göra det tydligare för socialsekreterarna att fatta de olika besluten. Att handlägga ekonomiskt bistånd handlar mycket om bedömningar utifrån socialtjänstlagen. Riktlinjerna hjälper handläggarna att tolka lagstiftningen och den lokala politiska viljan, säger Fredrik Krait, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun. 

Det är en rad förändringar som föreslås från de tidigare riktlinjerna, som reviderades senast 2016. Bland annat ska det stramas åt kring boendekostnader. 

– 80 procent av den totala kostnadsvolymen för ekonomiskt bistånd är hänförligt boendekostnader, säger Magnus Gustafsson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

En av ändringarna är att man ska få ett rådrum på fyra månader om socialtjänsten bedömer att din boendekostnad är för hög. Det innebär att om du inte lyckats skaffa en billigare bostad på de fyra månaderna du har fått rådrum för, så beviljas du bara bistånd för boendekostnad upp till högsta godtagbara hyresnivå.

Även människor som bor i andra hand eller som inneboende kan komma att drabbas om förslaget går igenom. Bistånd till hyreskostnader kommer endast att beviljas till de som har hyreskontrakt som är godkända av en hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Fredrik Krait, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun, menar att Ekonomiskt bistånd inte har ansvar för de som inte kan redovisa ett giltigt hyreskontrakt.

– Problemet ligger ju i att man har ett ogiltigt hyreskontrakt och det kan inte försörjningsstöd ta ansvar för, utan det är ett större samhällsproblem som måste ligga på en mer övergripande nivå.

Vad ska de som har ett ogiltigt kontrakt göra? Försörjningsstöd ska väl vara det yttersta skyddsnätet?

– Det är svårt att säga. Vi följer den gällande lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och det är det som vi får till oss genom lagstiftaren och det är det vi måste följa.

En annan förändring som föreslås till riktlinjerna är att kostnader för återkommande tandvårdskontroll inte kommer att beviljas.

Förslaget ska upp upp på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 13 november. Om förslaget går igenom börjar de nya riktlinjerna gälla från den 1 december.

Den här revideringen av riktlinjerna handlar om att göra det tydligare för socialsekreterarna att fatta de olika besluten, säger Fredrik Krait, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun.
Den här revideringen av riktlinjerna handlar om att göra det tydligare för socialsekreterarna att fatta de olika besluten, säger Fredrik Krait, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!