Planerar för gruppboenden – kommunen ovetande

Sehlhall har köpt och färdigbygger två tilltänkta gruppboenden som Attendo ska driva. De finns dock inte med i kommunens planer.

– Vad jag vet har vi inga upphandlingar på gång om nya gruppboenden, säger Mikael Edlund, (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna kommun angående planerna på två nya gruppboenden.

– Vad jag vet har vi inga upphandlingar på gång om nya gruppboenden, säger Mikael Edlund, (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna kommun angående planerna på två nya gruppboenden.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-22 10:44

– Vi tror starkt på Eskilstuna, och vi tittar på flertalet projekt i staden. Sehlhall skall vara en aktiv och engagerad samarbetspartner vid utvecklandet av stadens sociala infrastruktur, säger Dan T. Sehlberg, vd och koncernchef för Sehlhall Fastigheter, och tillägger:

– Investeringarna understryker vår ambition att vara en långsiktig aktör i kommunen.

Mikael Edlund, (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna kommun, blir överraskad av nyheten om två nya gruppboenden.

– Vad jag vet har vi inga upphandlingar på gång om nya gruppboenden och vi har över huvud taget inte blivit informerade om några nya heller, säger han.

De nybyggda fastigheterna ligger på Öbergsgatan 12 intill Torshällavägen och på Klastorpsvägen 2 i Borsökna.

När är byggnationerna klara?
– Den ena gruppbostaden är färdigställd med inflyttad hyresgäst, den andra tillträder Attendo i början av december, säger Dan T. Sehlberg på Sehlhall.

Fastigheterna ingår i affärsområdet Sehlhall gruppbostäder och i båda fastigheterna är femtonåriga hyresavtal med Attendo skrivna.

– Att kunna leva sitt liv på egna villkor och samtidigt få möjlighet till glädje och gemenskap är vad våra gruppbostäder handlar om. Vi ser fram emot att få visa upp allt det fina vi gör och locka till oss duktiga medarbetare som vill vara med oss på den här resan, säger Rebecca Frylmark-Berg, regionchef på Attendo.

Att planera nya gruppboenden i Eskilstuna utan att prata med kommunen anser Mikael Edlund är konstigt.

– Det är en konstig ordning att bygga gruppboenden innan man har fört en diskussion med oss på nämnden som har ansvar för det, det borde snarare ha gjorts tvärtom, menar Mikael Edlund.

Ni har inte haft några tidigare upphandlingar som Attendo vunnit och planerar för i de nya fastigheterna?

– Om Eskilstuna ska ha fler gruppboenden ska det alltid göras en upphandling om det först och vi har inte upphandlat några gruppboenden med Attendo. De har fått bygglov för att bygga dessa men det är inte samma sak som att de kommer få driva gruppboenden. 

Enligt kommunen har Attendo ingen upphandling om att driva gruppboenden i Eskilstuna?

– Naturligtvis vill vi att kommunen går ut med en upphandling. Blir det inte så gör vi som på många andra ställen och säljer platser på individavtal till kommuner som har behov, förklarar Rebecca Frylmark-Berg på Attendo.

Det planerade gruppboendet på Klastorpsvägen 2 i Borsökna.
Det planerade gruppboendet på Klastorpsvägen 2 i Borsökna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!