Polischefen: "Han har erkänt narkotikabrott"

I går kunde tidningen avslöja att en polis i Eskilstuna begärts sparkad på grund av narkotikabrott. Och nu har polismannen sagt upp sig. "Han har erkänt narkotikabrott", säger biträdande regionpolischefen i region Öst Carina Lennquist.

Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i region öst.

Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i region öst.

Foto: Tomas Oneborg/TT/Fredrik Persson/TT

Eskilstuna kommun2019-11-06 18:05

Under gårdagen kunde tidningen berätta om en Eskilstunapolis som begärts sparkad från sitt arbete då han greps på bar gärning vid en knarkrazzia

Polisen, som är i 30-årsåldern, anses ha ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren” och beslutet är kopplat till en pågående förundersökning.

Nu uttalar sig biträdande regionpolischefen i region öst, Carina Lennquist, om fallet och bekräftar tidningens uppgifter om att den sparkade polisen är misstänkt för narkotikabrott. 

– Det är en anställd som är misstänkt för narkotikabrott och i den utredningen har han även erkänt narkotikabrott. Med den motiveringen har personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten, PAN, beslutat om att han ska skiljas från sin anställning och efter det har även den berörde polisen sagt upp sig, säger hon.

Samtidigt pågår en förundersökning mot den sparkade polismannen.

– Jag måste vara professionell i min roll och det är förstås alltid tråkigt när sådana här saker händer. Samtidigt speglar de anställda även hur det ser ut i samhället. Människor begår olika fel och det gäller även anställda inom polisen vilket är tråkigt, säger Carina Lennquist.

Anette Ydreborg, chefen vid gruppen för skiljande- och disciplinärenden, har varit föredragande i fallet men vill inte uttala sig om utredningen mot polismannen.

– Jag kan inte göra det då förundersökningen i ärendet fortfarande pågår, säger hon. 

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod det på ett ställe att Carina Lennquist är regionpolischef. Detta är fel. Hon är biträdande regionpolischef i region Öst (dit Sörmland hör). I artikeln har vi också förtydligat att det är personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten, PAN, som har beslutat i ärendet. Inte Carina Lennquist själv i sin roll som biträdande regionpolischef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!