Politisk oenighet om prideflaggning

Vänsterpartiet och Liberalerna vill att prideflaggan ska hissas vid Eskilstuna stadshus en gång i månaden. Majoriteten säger nej.

Eskilstuna kommun 10 oktober 2019 14:14

I Gnesta har politikerna bestämt att prideflaggan ska hissas första fredagen varje månad. Beslutet var en motreaktion på att Sölvesborg nyligen beslutade att inte längre hissa prideflaggan vid kommunhuset.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i tisdags föreslog Vänsterpartiet, genom ett så kallat nämndinitiativ, att Eskilstuna kommun ska följa Gnestas exempel.

– Det är en viktig symbol och en manifestation som visar att Eskilstuna står upp för mänskliga fri- och rättigheter. Det finns krafter i samhället som vill inskränka de friheterna och som är ett hot mot demokratin. Därför vill vi att prideflaggan ska hissas utanför stadshuset den första helgfria fredagen varje månad, säger Maria Chergui, gruppledare för V.

Vid omröstningen i kommunstyrelsen ställde sig Liberalernas gruppledare Stefan Krstic bakom V-initiativet.

– Jag röstade bifall till förslaget eftersom prideflaggan är en viktig symbol för att visa att hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter, säger han.

Den politiska majoriteten röstade nej.

– Vi har en ordning i kommunen där fullmäktiges ordförande äger frågan om vilka flaggor som ska hissas och när. Vi håller fast vid det. Om situationen kräver, exempelvis ifrågasättande av hbtq-rättigheter, rättigheter som Eskilstuna alltid står upp för, kan ordförande hissa flaggan varje dag. Det ger mer kraft. Men att politiskt besluta en viss tidpunkt för viss flagga är bara kantigt och riskerar att urvattna vår hållning i att stå upp för hbtq-rättigheter, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa