Protest mot staket: "Sabotage av pulkabacke"

Uppförandet av ett staket på Årbyskolan klyver åsikterna i stadsdelen i två läger. Det är för barnens bästa, menar man på skolan.

Pulkaåkarna går miste om de där tio, tolv första metrarna som erbjuder lite lutning. "Det blir ingen backe kvar värd att nämna", säger Maria Larder.

Pulkaåkarna går miste om de där tio, tolv första metrarna som erbjuder lite lutning. "Det blir ingen backe kvar värd att nämna", säger Maria Larder.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2019-11-27 06:30

För Maria Larder är det ett mysterium att man nu både bygger ett staket runt Årbyskolans skolgård, och att man väljer att kalla det för barnens eget bästa.

Om hon hade fått chansen att yttra sig i frågan så hade inget staket byggts alls, eller åtminstone byggts på ett sådant sätt att man slagit vakt om den fantastiskt fina pulkabacke man haft i området i nästan alla år.

– Det här är inget annat än en ren skandal, och i och med att stängslet ska byggas i halva backen så sabbar man verkligen pulkaåkningen för alla, säger Maria Larder.

I sin kritik tvekar inte Maria Larder att jämföra ingreppet i backen med anläggandet av ramp och trappor vid Sigurdsristningen, och hon hoppas att en opinion kan väckas som snabbt får beslutsfattarna att ta sitt förnuft till fånga.

Och hjälper inget annat vill hon veta om det finns en miljökonsekvensbeskrivning upprättad:

– Jag är orolig för hararna som trivts väldigt bra här i backen.

På ingen av punkterna ser det ljust ut. Marie Wallin som är fastighetsplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna är mer inne på linjen att säga äntligen.

För hennes del handlar staketet mer om att skänka skolbarnen mer frihet än tidigare.

– Ja, det kanske låter konstigt, men det blir ju väldigt tydligt för just barnen, hit kan jag leka, säger hon.

Hon har också en förhoppning om att staketet, eller stängslet ska göra att skolans personal i framtiden slipper incidenter med unga skolbarn som försvinner i väg i riktning mot den riktigt hårt trafikerade Mälarvägen. Och att man kan slippa detta med att obehöriga personer kliver in på skolgården och ertappas rökandes.

– Det händer kanske inte varje vecka att vi hör talas om incidenter av det slaget. Men olyckstillbud med barn som sprungit i väg utanför skolområdet har vi haft flera.

Byggandet av stängslet är alltså ett önskemål från personalens sida.

– Ja, det är det.

Hur långt blir staketet?

– Det blir ganska många löpmeter eftersom det ska gå från kullen och bort till idrottshallen, det blir cirka 400 meter staket.

Kostnad?

– 350 000 kronor. Men det här ska ses som en del i arbetet med en uppfräschning av Årbyskolans skolgård. Vi ska fortsätta i vår och ta ned lite träd som förvuxit sig och vars rötter påverkar asfalten.

– Och det blir kanske lite kalt och tråkigt först, men det kommer bli bra i slutändan.

"Det ser ut att bli grundligt genomfört, väldigt grundligt murade socklar".
"Det ser ut att bli grundligt genomfört, väldigt grundligt murade socklar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!