Second hand enormt mycket klimatsmartare

En enda nytillverkad jacka har större klimatpåverkan än 393 second handjackor visar en undersökning gjord av Björkåfrihet.

Eskilstuna kommun 19 november 2019 18:50

Second handorganisationen Björkåfrihet har publicerat en rapport med jämförelser i klimatavtryck mellan second handkläder och nytillverkade, Återbruksbarometern. För de olika typer av plagg som jämförts, visar rapporten att det är 194 till 394 gångers skillnad i utsläppen av koldioxidekvivalenter.

För en t-shirt är skillnaden i utsläpp 194 gånger, för jeans 197, för en klänning 325 och för en jacka 397 gånger.

– Alla förstår ju att second hand är klimatsmartare än nyköp, men nu kan vi tala om hur proportionerna verkligen ser ut. Vi är själva förvånade att skillnaden var så enorm. Vi hoppas givetvis att detta kommer beröra folk, för plötsligt blir det verkligt att dina val som konsument spelar roll. Det blir också tydligt att vad stat och kommuner gör för att påverka möjligheterna till mer återanvändning är avgörande för framtiden, säger Magnus Nilsson, hållbarhetsansvarig på Björkåfrihet.

Undersökningen består av att klimatutsläppen från de livscykelfaser hos nya plagg som utgörs av tillverkning, distribution och försäljning jämförts med insamling, sortering, prismärkning, distribution och butiksförsäljning av second handtextil som skänks och säljs i butik i Sverige.

Möjligheten att få fram klimatsiffror för varje second handplagg kom framför allt utifrån att Björkåfrihet under 2019 blev världens första ideella second handorganisation med miljöledningssystem och certifiering enligt ISO14001. På så vis tvingas organisationen räkna på alla miljöaspekter av second handverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa