Sjukresan blev en mardröm: "En helvetesfärd"

Två dagar efter en operation skulle Mikaela, 33, åka sjuktransport från Linköping till Eskilstuna. Inte kunde hon föreställa sig att resan skulle bli den värsta i hennes liv.

Mikaela och hennes syster Veronica är fortfarande chockade efter sjukresan i januari.

Mikaela och hennes syster Veronica är fortfarande chockade efter sjukresan i januari.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna kommun2020-04-05 20:55

Hon hade svåra smärtor, men eftersom operationen skett utanför länet och det rådde platsbrist i Linköping behövde eftervården ske hemma på Mälarsjukhuset. Sjukresan gick med vanlig taxi istället för med ambulans, utan att Mikaela fått information om det i förväg.

– Jag var nyopererad, hög på morfin och mådde jättedåligt, säger Mikaela. 

Det hela gick snett redan från början. Mikaela och hennes syster Veronica hade väntat i sjukhusentrén i en och en halv timme när taxin från Trendtaxi dök upp. Väl i bilen försökte systrarna få chauffören att köra försiktigt, men förgäves. Trots två gps:er ska han dessutom haft svårt att hitta.

– Det tog inte mer än fem minuter innan han gjorde en olaglig u-sväng, säger Veronica, som följde med på resan som stöd.

Så småningom bar det ut på E4, där föraren ska ha varit ute i vägrenen vid en avfart, och sedan vidare på riksväg 55 mot Eskilstuna. Mannen ska ha kört med halvljus under långa sträckor, trots att det var bäcksvart i januarikvällen.

Flera gånger under resan ska föraren ha klagat på att han var trött, törstig och hungrig. Han ska också ha erbjudit sig att köpa dricka och mat till systrarna för att de inte skulle klaga till hans arbetsgivare.

Så plötsligt, i höjd med Simonstorp, ska mannen ha vänt sig till systrarna, och frågat: "Är det någon av er som kan köra bil? Har ni körkort? Jag är så trött."

Mikaela har fortfarande svårt att ta in den bisarra situationen. 

– Jag hade är alltså nyopererad och fullproppad med morfin. Vad ska man svara?, undrar hon. 

Därefter kände systrarna i panik hur mannen började tappa greppet om körningen. 

– Han körde i motsatt körriktning, och på fel sida av en mittrefug. Då skrek jag: "Håll till höger". Jag blev vansinnig, minns Mikaela.

Mannen stannade slutligen till vid en hamburgerrestaurang i Katrineholm. Av en lycklig slump hade Mikaelas sambo kört in på samma parkering, och systrarna kunde rädda sig till den andra bilen.

De lämnade taxiföraren där på parkeringen. Skräckslagna körde de den sista biten själva.

– Det var det värsta jag har varit med om. En helvetesresa. Jag hade panik hela vägen, säger Mikaela.

Mannen ska inte ha gjort någonting för att stoppa systrarna, trots det särskilda ansvar som föraren har vid en sjuktransport. Istället ljög han för Sörmlandstrafiken och rapporterade att han lämnat Mikaela på sjukhuset. 

Sörmlandstrafiken har utrett Mikaelas sjukresa och beslutat att kräva bolaget Trendtaxi på totalt 2 000 kronor i vite.

– Det rör sig om ett vite på 1 000 kronor för försening och 1 000 kronor för bristande rapportering. Han har inte rapporterat att han var sen, eller att han lämnat kunden på en annan plats, säger Emil Wiberg, enhetschef för serviceresor på Sörmlandstrafiken.

Man har också krävt tillbaka ersättningen som bolaget felaktigt fått för den tid som systrarna inte befunnit sig i bilen.

Föraren och hans arbetsgivare Trendtaxi har bestridit Mikaelas och Veronicas uppgifter. Enligt föraren har han enbart stannat i Katrineholm för ett toalettbesök. Trendtaxi skriver till Sörmlandstrafiken:

"Föraren var varken trött eller har frågat kunden om hen kunde köra. Inget av det de pratat om har ägt rum utan föraren har endast frågat om det är ok med toaletten och kunden har endast frågat om de kunde åka med i deras privata bil istället."

När tidningen når bolagets vd Suad Nimani säger han att föraren inte längre får köra sjukresor för bolaget. Men han kan inte säga om Trendtaxi brustit i sina skyldigheter mot Mikaela och hennes syster.

– Det vet inte jag just nu. Så som de har beskrivit det så har vi brustit, men hennes version stämmer inte riktigt överens med förarens version. Ord står mot ord.

Har ni möjlighet att kompensera Mikaela?

– Det får vi titta på. Det har hänt att vi kompenserat kunder på olika sätt när vi har brustit i vårt arbete.

Sjukresor

En sjukresa ska enligt Region Sörmlands anvisningar gå från punkt A till punkt B, utan onödiga stopp. Chauffören har också ett starkt ansvar för sina passagerares hälsa, och får exempelvis inte lämna sina patienter hur som helst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!