Aden är i 20-årsåldern och bor med sin mamma och småsyskon i Eskilstuna. När modern, och även fadern som bor på annan ort, fick vårdas på sjukhus med allvarlig och konstaterad covid-19 vände han sig till sin lillasysters skola.
– Jag har sett hur mamma och pappa har lidit av det här viruset, och jag ville inte att någon annan skulle drabbas, säger Aden, som egentligen heter någonting annat.
Han ville att rektorn och personalen skulle informera övriga vårdnadshavare om smittan. Men till sin förvåning möttes han av kalla handen.
– Jag pratade först med en lärare som sa till mig att jag inte skulle prata om det med andra elever och föräldrar. Inte heller rektorn gjorde någonting. Han sa att de såg allvarligt på det, men sedan hände ingenting.
Varför tror du de gjorde så?
– För att inte skapa oro. Kommunen vill hålla skolorna öppna så att föräldrarna kan jobba som vanligt.
Vad skulle du vilja att de gjorde?
– Jag skulle vilja att riktlinjerna ändras till att barn till coronasjuka föräldrar ska stanna hemma, även om de inte visar symtom. Mammas läkare har sagt att eftersom vi alla bor under samma tak är det etthundra procent säkert att vi alla är smittade, även om vi inte alla uppvisar symtom.
I förra veckan bekräftade grundskolechefen Hans Ringström att smittan finns på skolor inom kommunen – men han sade sig inte veta var. Tonerna är desamma från Ingrid Sköldmo, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Eskilstuna.
– Vi har inte de uppgifterna, för vi för inte journal eller har tillgång till sådana. Sen kan det vara så att enskilda vårdnadshavare hör av sig till lärare med information. Men vi för ingen statistik på det, säger hon.
Samtidigt uppger hon att hon inte skulle ha någon nytta av informationen – om den fanns tillgänglig.
– Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara intressant information. Skulle man vara gladare och må bättre om skulle veta att det finns på en specifik skola? Vi jobbar ju utifrån de direktiv vi fått från smittskyddsläkaren, och det gör vi ju för alla. De barn som är friska ska vara i skolan och de barn som är sjuka ska inte vara i skolan.
Det är väldigt många vårdnadshavare som frågar sig varför de inte får veta mer specifikt om det finns smitta på skolorna.
– Ja, så kanske det kan vara. Men vi går ju inte ut och berättar om att någon fått någon annan smittsam sjukdom heller. Jag kan ju inte som ansvarig chef sprida den informationen om vem som har den sjukdomen. Det viktigaste är att vi sköter våra rutiner så att vi säkerställer hur vi klarar varje dag.
Vad hindrar er från att säga att smittan finns på skolan, utan att peka ut specifika personer?
– Eftersom vi inte har informationen kan vi inte göra det.
Om en elev har löss, till exempel, får vårdnadshavare information om det. Vad skiljer det från den nuvarande situationen?
– Vi kanske måste se över hur vi ska agera i de lägena också. Kanske ska vi inte informera om löss heller. Det är ingen människa som dör av huvudlöss. Ju allvarligare det är, desto mer ska den som är drabbad känna att den är skyddad.
Tycker ni att ni tar tillräckligt stort ansvar för att minska smittspridningen på skolorna?
– Ja, jag tycker att vi gör det. Det som är viktigt att ta med sig är att det kommer nya direktiv hela tiden om hur vi ska agera och hur vi ska göra vissa situationer bättre.