Skolsköterska IVO-anmäls efter brister

En skolsköterska i Eskilstuna kommun anses vara en möjlig fara för patientsäkerheten.

Flera elever kallades inte till hälsoundersökning.

Flera elever kallades inte till hälsoundersökning.

Foto: TT/arkivbild

Eskilstuna kommun2019-11-15 21:15

En internutredning har visat att en skolsköterska på en kommunal grundskola i Eskilstuna inte har följt kommunens riktlinjer och  rutiner i sin yrkesroll. Avvikelser i elevers hälsa följdes inte upp och hälsobesök utfördes inte i vederbörlig omfattning, anser kommunen.

I en av de yngre årskurserna kallades bara knappt fem procent av eleverna till hälsobesök. Två elevärenden som skolsköterskan skulle haft på bevakning följdes inte upp i rätt tid. Det innebar att uppföljningarna gjordes 18 månader senare än planerat. 

När elevhälsans verksamhetschef besökte skolan under våren framkom inga uppgifter om att arbetssituationen skulle vara ansträngd eller att det fanns någon fara för att arbetet inte skulle hinnas med. Av dokumentationen i egenkontrollen som skolsköterskorna skickar in varje halvår uppgav skolsköterskan att verksamheten var i fas.

Det var först när statistiken från journalsystemet jämfördes med den årliga verksamhetsberättelsen som det uppdagades att någon inte stämde. Det ledde till en internutredning som avslutades under hösten.

Slutsatsen av internutredningen är att skolsköterskan saknar insikt och inte visar någon ånger över de brister och lögner som uppdagats. Enligt den bedömning som utredningen landade i "kan det finnas fara för patientsäkerheten nu och i framtiden".

Skolsköterskan som uppgett att stress, turbulens på arbetsplatsen och höga förväntningar påverkat situationen, valde att lämna sin anställning efter att internutredningen redovisats.

Eftersom sjuksköterskans yrkesutövning ifrågasätts har kommunen även anmält händelserna till IVO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!