Snart tas de nya expresstågen i bruk

I den nya tidtabellen går tågen mellan Eskilstuna och Stockholm två gånger i timmen under morgonrusningen.

Snart kan Eskilstunaborna ta Mälartåg till Stockholm på 47 minuter. – Det blir en stor fördel för Strängnäsborna också, säger Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.

Snart kan Eskilstunaborna ta Mälartåg till Stockholm på 47 minuter. – Det blir en stor fördel för Strängnäsborna också, säger Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.

Foto: Mälardalstrafik/Privat

Eskilstuna kommun2019-10-21 06:11

Den 16 december ändrar tidtabellen. Nytt är att halvtimmestrafiken förlängs fram till klockan nio istället för som idag mellan 06.30 och 08.00.

– Vi utökar avgångarna när många reser. Tågen blir ofta fulla vid dessa tider, vi vill nu utöka komforten med fler avgångar. Bland annat för att fler ska få sitta under resans gång, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Sörmland och tillägger:

– På detta vis kan vi också ge pendlarna större möjlighet att anpassa tågtiderna efter sina arbetstider.

Mälartåg som går mot Stockholm från Eskilstuna klockan 07.00 kommer att ta sig till målet en kvart snabbare än övriga tåg under morgonen. Närmare bestämt på 47 minuter.

Men det är inte bara Eskilstunaborna som får bättre pendlingsmöjligheter.

– Det blir en stor fördel för Strängnäsborna också. I dag är det många som för stå på tåget då det redan är fullt när det anländer. Nu kommer Eskilstunaborna att kliva på expresståget klockan 7 och fyra minuter senare avgår det vanliga Stockholmståget som plockar upp resenärer på de vanliga stationerna. Då kommer det att finnas sittplatser, säger Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.

Mellan klockan 16 och 18 går tågen återigen två gånger i timmen från Eskilstuna till Stockholm. Restiden förkortas dessutom med mellan fem och femtio minuter.

– Det handlar mycket om infrastruktur- och tekniksatsningar. Getingmidjan i Stockholm, mellan Södra station och Stockholm central rustas upp, den är en viktig del för att få god trafik. Dubbelspåren mellan Härad och Strängnäs har också gjort att tiderna kan kapas och att trafiken blir mindre störningskänslig.

Avgångarna från Stockholm på morgnarna utökas också i den nya tidtabellen. Och restiden förkortas. På eftermiddagen, klockan 16.13, går dagens snabbaste transport mellan huvudstaden och Eskilstuna. Restiden blir endast 46 minuter.

Monica Johansson berättar att anledningen till att Region express, som är tågets namn,  går just 07.00 och 16.13 är för att det är extra många resenärer vid de tiderna. Pendlare som ska till eller från jobbet.

Varför går Region express endast en gång om dagen i respektive riktning?

– Vi har till en början bara en tur planerad. Detta kommer att utökas och i december 2021 planeras det för tre avgångar om dagen i vardera riktning, förklarar Helena Ekroth.

Några planer på högre priser på expresstågen har inte diskuterats.

Kommer alla avgångar mellan Eskilstuna och Stockholm att trafikeras av Mälartåg?

– Vartefter de nya tågen tas i bruk kommer loktågen att fasas ut successivt. Förhoppningsvis kan vi byta ut det första redan i november och i januari ska 14 nya Mälartåg trafikera Svealandsbanan, säger Helena Ekroth och fortsätter:

– Vi har än så länge inte fått något tåg levererat från Transitio, vårt systerbolag som regionen äger. Transportstyrelsen måste ge ett myndighetsgodkännande innan de får tas i bruk. Just nu testkörs ett antal tåg.

Avgångar och tider i den nya tidtabellen spikas den 18 november av Trafikverket.

– Alla avgångar är inte inlagda än och avgångstiderna kan komma att ändras. Men expresstågens tider bör inte ändras, förklarar Helena Ekroth.

–Det här är bara förbättringar för Eskilstunaborna och även för alla pendlare på stationerna längs vägen till och från Stockholm. Det här är ett steg i att förbättra Mälardalens kommunikationer, och vi fortsätter att jobba hårt för att det ska bli ännu bättre.

Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.
Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.
Mälartågen

Fyravagnars dubbeldäckartåg av typen Stadler DOSTO Mälartåg.

Längden på tågen är cirka 105 meter.

Mälartåg har 333 fasta sittplatser per tåg samt 24 fällstolar.

Det finns möjlighet att sammankoppla och köra upp till fyra tåg. Trafiken planeras att bedrivas med enkla eller dubbla tågsätt

Maxhastigheten är 200 kilometer i timmen och kan uppnås på Svealandsbanan mellan Södertälje och Stockholm.

Tågen har en acceleration från 0 till 100 kilometer i timmen på 33 sekunder.

Källa: Mälardalstrafik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!