Socialnämndens underskott växer

Socialnämnden blöder ekonomiskt och ytterligare besparingar är att vänta. "Vi är i ett riktigt skitläge", säger nämndens ordförande Göran Gredfors (M).

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) är bekymrad över det ökande underskottet.

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) är bekymrad över det ökande underskottet.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-09-26 05:53

I socialnämndens andra delårsrapport för året framgår att det prognosticerade resultatet hamnar på minus 105 miljoner kronor 2019, jämfört med budget. 

– Det krav vi har på oss sedan tidigare är att spara 45 miljoner kronor 2020. Nu visar prognosen att underskottet blir 30 miljoner högre än vad som tidigare beräknats. Och jag vet ärligt talat inte vad vi ska göra för att kunna få ekonomin i balans, säger Göran Gredfors.

Tjänstemannaledningen på förvaltningen har sedan tidigare fått i uppdrag att  genomföra sparkravet på 45 miljoner. 

– Hur de gör det lägger vi från majoritetens sida oss inte i. Vi politiker ska inte detaljstyra, vi säger vad som ska göras, sen får förvaltningen bestämma hur det ska ske. Blir det galet; ja då får vi agera.

Som ett led i sparandet har beslut nyligen fattats om att lägga ned Navet, en dagverksamhet där missbrukare sysselsätts och får stöd. Göran Gredfors tror inte att det kommer att leda till några stora konsekvenser för de berörda.

– Stadsmissionen kommer att ta över delar av verksamheten och vi kommer att göra individuella uppföljningar så att  ingen brukare släpps vind för våg.

Det utgiftsområde som sedan många år skapat mest bekymmer för nämnden rör den externa vården som hittills i år kostat 76 miljoner kronor mer än budgeterat.

 – Det är otroligt dyra placeringar som kostar mellan sex och sju tusen kronor per dygn i genomsnitt. Och vi har ingen garanti på att det är någon kvalitet i vården. Det handlar om stödboenden, externa hvb-hem och placeringar på så kallade SIS-boenden för totalt 173 personer som under årets åtta första månader kostar kommunen 123 miljoner kronor.

Bland de åtgärder som ska vidtas för att försöka vända utvecklingen hör driften av ett hvb-hem i egen regi. Det kommer att ligga i det tidigare boendet för ensamkommande barn, Pangea, och skulle enligt planerna redan vara igång.

– Det är vårt stora fokus nu men tyvärr har vi fått grus i maskineriet, bland annat beroende på svårigheter med personalrekryteringen. Men planen är att det ska kunna öppna den 1 november.

Jawad Zanganeh, vänsterpartiets ledamot i socialnämnden, är kritisk till majoritetens agerande:

– De låter förvaltningen fatta beslut om nedläggningar utan konsekvensanalys och utan att det kommer nämndens politiker till kännedom. Om den budget vi lade fram hade antagits hade nämnden tillförts 30-40 miljoner extra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!