Stulen skulptur ska återskapas

Skulpturen "Häst och Pojke" ska återställas nästa år. "Jag skulle bli väldigt glad" säger konstnären.

"Häst och Pojke"-skulpturen, dock utan pojke, står vid Tunagården sedan 1981.

"Häst och Pojke"-skulpturen, dock utan pojke, står vid Tunagården sedan 1981.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2019-10-11 15:22

Ernst Nordins bronsskulptur placerades utanför vård- och omsorgsboendet Tunagården 1981. Hästen står troget kvar på stensockeln men pojkfiguren, och hästens svans, har varit försvunna i flera år. Åtminstone sedan 2013. Allt som syns av pojken är två avbrutna fötter och tio tydliga tår.

Om allt går som planerat ska konstverket bli komplett nästa höst. Pengar för att göra en ny pojke finns nämligen med i kultur- och fritidsnämndens detaljerade investeringsbudget för 2020.

Ernst Nordin är kanske mest känd för att ha skapat kungens ansikte på en- och tiokronorna från 2001. Han har fyllt 85 år och är fortfarande aktiv som konstnär. Han säger sig "ha lite nytt på gång" och att han nästan helt övergått till att teckna.  

– Det är tråkigt att skulpturen i Eskilstuna står som den gör. Jag fick veta det för något år sedan och det är väl någon som har smält ner den. Jag har kvar gipsavgjutningen av pojken men den är i dåligt skick och måste renoveras. När det är gjort kan man gjuta om pojken i brons. Jag skulle bli väldigt glad om det här blir av, säger Ernst Nordin.

Det ursprungliga verket föreställer, enligt konstnären, en pojke som håller fram en sockerbit mot hästen. En pojke som är han själv.

– När jag fick beställningen så tyckte man att det skulle vara något som äldre förstår sig på. Då tänkte jag på ett barndomsminne, första gången jag närmade mig en häst och hur jag med stor bävan sträckte fram en sockerbit. Det tror jag är något som många gamla människor varit med om, säger han.

Josefine Bolander är intendent för offentlig konst i kommunen. Hon säger att det saknas uppgifter om när pojken försvann men att ett återställande är prioriterat.

– Vi fick reda på det för ungefär fem år sen. Skulpturen kommer inte till sin rätt när den är halv, och därför ska vi gjuta och installera en ny pojke, säger hon.

Totalt 500 000 kronor har avsatts till att "reinvestera" i offentlig konst nästa år. Förutom återställande av Ernst Nordins bronsskulptur ska pengarna även räcka till att renovera "Kvinna med ymnighetshorn". Det är den skulptur i gjutjärn som sedan 1895 stått på Smörtorget och som även är en fontän. Vem som utformat skulpturen är okänt men den ska ha gjutits vid Bolinders i Stockholm och skänktes till Eskilstuna trädplanteringssällskap av bryggeridirektör Herman Egnell.

– Det är främst sånt som inte syns som ska åtgärdas. Det är mycket rost på pumpar och rördragningar, säger Josefine Bolander.

Vad som hänt med "kroppen" är det ingen på kommunen som vet. Pojken har varit saknad sedan åtminstone 2013.
Vad som hänt med "kroppen" är det ingen på kommunen som vet. Pojken har varit saknad sedan åtminstone 2013.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!