Tågen rullar igen efter incident i morse

SJ sätter in ersättningsbussar efter torsdagsmorgonens incident då två tåg var nära att kollidera vid stationen i Eskilstuna.

Christian Greneryd är en av flera SJ-medarbetare som hjälper resenärer tillrätta.

Christian Greneryd är en av flera SJ-medarbetare som hjälper resenärer tillrätta.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2019-11-07 15:19

Tågtrafiken är igång igen, tidigare än beräknat, efter torsdagsmorgonens händelse när två tåg var nära att kollidera i Eskilstuna. 

– 16:50 släppte vi på trafiken igen. Egentligen hade vi prognos till 04 i morgon bitti, men det rullade på jättebra och det är vi glada för, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket. 

Under torsdagen ersattes tågen med buss på många sträckor och Trafikverket vill uppmana resenärerna att kontrollera vad som gäller för deras resa. 

 – Vi vill att alla resenärer ska vara på alerten nu och se vad som gäller för deras resa. Nu har vi ju planerat tågstopp hela trafikdygnet, men eftersom tågen rullar igen måste resenärerna hålla ett öga på vad som gäller just dem. 

Händelsen som orsakade tågstoppet mellan Eskilstuna och Strängnäs inträffade vid femtiden på torsdagsmorgonen. 

– Vi fick in att det var ett spårfel mellan Eskilstuna och Strängnäs. Det visade sig vara en sönderkörd växel som vi beräknar ska vara lagad till fyratiden i morgon bitti, säger Eva Rehnström, presskommunikatör vid Trafikverket.

Enligt Fredrik Weiner, presskommunikatör på Green Cargo, kom ett av deras godståg in på fel spår.

–Vi skulle in med vårt tåg på bangården i Eskilstuna. Växeln låg fel så vi hamnade med tåget där vi ställer upp loken. Därifrån skulle vårt tåg backa för att komma rätt. På något sätt har det backat samtidigt som SJ:s tåg som kom in hade grönt ljus. Det är Trafikverket som sköter signalen och växlarna så hur det kunde ske vet vi inte. 

Statens haverikommission har mottagit en anmälan.

– Mellan tummen och pekfingret var avståndet mellan tågen 20 till 40 meter. Persontåget var tomt, säger ordförande Jonas Bäckstrand och tillägger att man i nuläget samlar in information för att kunna bedöma om händelsen ska utredas vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!