Tiggare attackerad med bil: "Skrämmande"

"Hoten mot EU-migranterna har blivit grövre och intensivare. Nu senaste var det en tiggare som nästan blev påkörd", säger Therese Lekander på Stadsmissionen.

Eskilstuna kommun 19 november 2019 14:44

Eskilstuna-Kuriren har tidigare berättat om en tiggare som blev nedkissad av en man och senare av en kvinna när han satt utanför en affär. Nu har vi fått en längre intervju med Therese Lekander som vittnar om fler hotfulla händelser som EU-migranter varit med om.

–  Det har hänt jättemycket sedan tillståndskravet kom. Miljön i Eskilstuna har alltid varit hård för EU-migranterna men efter tillståndskravet märker vi att det har blivit värre. Nu får vi ofta höra berättelser om hur de blivit attackerade på olika sätt.

Therese Lekander jobbar på Stadsmissionens dagverksamhet Crossroads som hjälper EU-migranter med basbehov som dusch, tvätt och mat, men också med myndighetskontakt, exempelvis polis och sjukvård.

– Problemet är att de inte litar på myndigheterna och trots att vi uppmanar dem att anmäla hot och trakasserier så vågar de inte. De är rädda för att myndigheterna i Rumänien ska få veta att de är i Sverige och de att personen som har slagit eller hotat ska komma tillbaka och göra något ännu värre. När man bor i skogen kan man inte stänga en dörr för att skydda sig.

När Therese Lekander får veta att något har hänt tar hon hjälp av tolk för att inte missa några detaljer, utifall en polisanmälan ska göras.

– Jag skriver ned deras berättelser och dokumenterar också med foto. Men ofta finns det inga bevis som kan styrka händelsen. För två veckor sedan berättade en EU-migrant att hon satt vid en ingång då en kvinna tog sin bil och körde med hög fart rakt emot henne och stannade bara en meter framför. Hon tyckte det var mycket skrämmande.

För en och en halv månad sedan när fyra EU-migranter sov i en bil utanför tågstationen i Eskilstuna väcktes de mitt i natten av flera bilar som stannade.

– Ut hoppade cirka tio personer som började slå med tillhyggen på bilen. Allt hände mycket snabbt och efter några minuter åkte de iväg. Det var tur att EU-migranterna inte hann ut ur bilen, för vad hade hänt då? Bilen fick bucklor och en krossad bakruta men ingen person skadades.

Andra EU-migranter vittnar om slag i ansiktet och folk som tar tag i deras axlar och ansikte när de inte vill möta deras blick.

– Det är bara några exempel och inget är polisanmält. Vi försöker hela tiden att få dem att göra det. Vi bekräftar brottet och erbjuder oss att tipsa polisen men de vågar inte göra anmälan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa