Time´s up ska motverka kvinnovåld

Eskilstuna kommun deltar i den internationella manifestationen "16 days of activism" som ska uppmärksamma våld i nära relation.

Föreläsning i kommunfullmäktige salen.

Föreläsning i kommunfullmäktige salen.

Foto: Jessica Hansson

Eskilstuna kommun2019-11-25 18:25

I 16 dagar kommer Eskilstuna kommun tillsammans med flera andra aktörer uppmärksamma mäns våld mot kvinnor i kampanjen Time’s up. Kampanjen bygger på den internationella manifestationen 16 days of activism som pågår mellan den 25:e november och 10:e december. 

– Vi i kommunstyrelsen driver kvinnofrågan väldigt aktivt och därför är det viktigt för oss att delta i utbildningar kring jämställdhet. Jag själv har barn och jag vill att de ska växa upp med en bra kvinnosyn, berättar kommunalrådet Jimmy Jansson (S). 

Orangea färger, föreläsningar och utställningar är något kommunen satsar på under kampanjen. Tidningen var på plats under invigningen när den första föreläsaren och kända kriminologen och genusvetaren Nina Rung  berättade om hur jämställdhet är motkraft till våld. 

Under föreläsningen tog Nina Rung upp flera olika faktorer som gör att män använder våld mot kvinnor. Könsnormer och porr är punkter som hon trycker på och bilder visas upp som exempel för att få publiken delaktiga.  

– Hur många här har hört uttrycket kärlek börjar alltid med bråk, frågar Rung publiken.

Majoriteten av deltagarna i kommunfullmäktigesalen räcker upp handen. Nina Rung förklarar att språket är en strakt bidragande faktor till att våld normaliseras. Hur man i tidigt stadie bemöter barn på olika sätt beroende på kön, beskrivs också som en faktor till varför det blir tydliga skillnader på hur en kille och en tjej ska vara. 

– Ett bra konkret exempel är reklambranchen. Något företag vill visa upp de senaste badkläderna men fokuset ligger inte där. Helst ska det vara en smal, vältränad tjej som visar upp bikinin, gärna en sexig posering med öppen mun. Går vi över till killarna ska vara muskulösa och gärna stå och spänna sig. 

Nina Rung fortsätter att visa flera andra exempel på bilder från olika företag där sex ligger som fokus. 

– På den här bilden står det till exempel "kan hon få mannen att tappa kontroll". Här beskriver man kvinnan som om hon är en orsak till att män kan tappa fattningen. Det kan vi jämföra med sexualbrottsfall där kvinnor blir ifrågasatta om vad de haft på sig, som om de skull vara en anledning till att hon blivit utsatt. 

Att tjejer bedöms utifrån sex som "liggobjekt" är inget nytt i samhället fortsätter Nina Rung. När tjejer inte når upp till normen som den snygga, sexiga och smala börjar ofta självskadebeteende enligt Rung. När det kommer till killar så är det fotbollsproffs och att vara smart som gäller, når man inte upp tar man istället för självskadebeteende till våld.  

– Det finns en tydlig koppling mellan unga mäns stereotypiska uppfattningar om kön och deras våldsutövande. 

Nina Rang tar också upp porrkulturen som en bidragande faktor till mäns våld mot kvinnor. 

– Många män vill testa det som de sett i porren. Problemet med det är att man i porrfilmer inte pratar om samtycke, vilket gör att många män inte tänker på hur ett samtycke faktiskt är. 

Efter Nina Rangs föreläsning så får tidningen träffa de lokala aktörerna som alla varit med att ta fram 16 dagars kampanjen.  En av personerna är Karin Segnestram från kvinnoföreningen Zonta i Eskilstuna. 

– Förra året kom det bara i Eskilstuna in 241 polisanmälningar om våld i nära relation var av två ledde till dödlig utgång, berättar hon. Vi måste ta till åtgärder för att de ska bli en förändring, därför är kampanjer bra. 

Sofia Liedberg , Therese Jacobsson,  Karin Segnestam,  Nina Rung, Antonia Simon , Sofie Tenser samt Robert Bergendorf.
Sofia Liedberg , Therese Jacobsson, Karin Segnestam, Nina Rung, Antonia Simon , Sofie Tenser samt Robert Bergendorf.
Så ska mäns väld stoppas

Nina Rangs lista på åtgärder för att motverka våld mot kvinnor. 

Metodiskt normarbetet i förskola/skola/ mottagningsenheter

Utbildning om normer/våld/övergrepp till skolpersonal/BUP/vården/ idrottsledare

Sexualundervisning värd namnet

Rutiner och policy på arbetsplatser

Få stopp på våldet i hemmen- införa huskurrage

Nationell utbildning för rättväsendet

Reglera pornografin

Kommunala krav på föreningsliv 

Tystnaden är förövarens bästa vän 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!