Det var hösten 2018 som kriminalvården kontaktade Eskilstuna tingsrätt för att få veta om en dom hade vunnit laga kraft. Beskedet från tingsrätten kom via ett så kallat lagakraftbevis som visade att domen hade vunnit laga kraft. Beskedet resulterade i att mannen som det hela gällde fick veta att han skulle inställa sig på en av landets anstalter. Han hade dömts till fängelse i ett år och två månader för grovt penningtvättsbrott.
Men det det visade sig att beskedet från tingsrätten var fel. Domen hade överklagats, något som mannens advokat också meddelade kriminalvården. Det betydde att kriminalvården samma dag som försvarsadvokaten hade hört av sig, återkallade det så kallade inställebeslutet och mannen behövde inte bege sig till fängelset.
Efter missen JO-anmälde mannen tingsrätten och nu kritiserar JO tingsrättens hantering av sådana här beslut.
Utredningen som tingsrätten har gjort visar att misstaget beror på flera samverkande faktorer. Det beror dels på den mänskliga faktorn, dels på en "organisatoriskt mindre lämplig lösning som kan ha bidragit till att den enskilde inte haft rätt förutsättningar att utföra sitt arbete med kvalitet", skriver tingsrätten bland annat.
Rutinerna har ändrats efter missen och det är nu bara målkanslierna som hanterar uppgifter om laga kraft.
JO poängterar i sitt beslut att även om händelsen beror på ett enskilt misstag av en anställd så vill JO påminna domstolen om "vikten av noggrannhet vid utförandet av den här typen av arbetsuppgifter".