Töm säcken på grejer innan du kastar

Nu går det inte längre att kasta en sopsäck med blandade prylar i containern "Brännbart". Grejerna måste först sorteras rätt.

Eskilstuna kommun 3 oktober 2019 20:15

På återvinningscentralerna har containern för "Brännbart" varit den som blivit full först. Energi och miljö inför därför fler containrar för att det ska bli lättare att sortera.

– Vi har gjort plockanalyser och sett att cirka 70 procent av det som hamnar i containern "Brännbart" ska helt enkelt inte vara där, mycket blandat hamnar där. Vi vill bryta den trenden och försöka få folk att tänka efter vad det egentligen är som de har i säcken, säger Pontus Hulldin, arbetsledare för återvinningscentralerna i Eskilstuna och Strängnäs.

På Retuna sattes flera nya skyltar upp på torsdagen. "Brännbart" heter numera "Ej återvinningsbart" och nya containrar för plastförpackningar, plastmöbler och lastpallar samt textilier har kommit till.

– Har man en hel påse med kläder kan man lika gärna återvinna dem i stället för att kasta i brännbart. Men den största delen som vi vill komma åt är förpackningar. En tredjedel av det som hamnar fel i brännbart är förpackningar, det vill säga plastförpackningar. Därför finns nu en container med skylten "Plastförpackningar". Där kan man kasta frigolit, sopsäckar, bubbelplast och det mesta av plasten.

Tillverkade föremål i plast måste dock kastas i containern "Ej återvinningsbart" eftersom de är svåra att återvinna.

–  Prylar av plast, exempelvis leksaker, är otroligt svåra att återvinna. Den kräver långa transporter, vilket blir för dyrt och vi förlorar för mycket av miljövinsten. 

Plastmöbler går däremot utmärkt att göra nya saker av och några minuter efter att Retuna öppnade på torsdagsmorgonen hade någon redan ställt en plaststol vid containern.

– Det är en stor miljövinst att kunna återvinna plastmöbler i stället för att slänga dem. De är tillverkade av samma plast och kan därför malas ned och smältas till pellets eller pulver så att plastindustrin kan göra nya produkter.

Att Retuna och övriga anläggningar i Eskilstuna och Strängnäs gör denna förändring är mycket tack vare synpunkter från besökarna.

– Just plast är ett mycket hett ämne och vi har fått många påtryckningar uppe på rampen för att vi inte gör mer för att samla in plasten. Nu i övergången till det nya har vi anställt ytterligare en person som ska hjälpa besökarna att sortera rätt. Vi valde att göra förändringarna under hösten då det är som lugnast, så har många hunnit få informationen innan högsäsongen drar i gång nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa