Två års fängelse för knarkinnehav

En man i 50-årsåldern har dömts till två års fängelse för en rad narkotikabrott.

Eskilstuna kommun 2 december 2019 13:30

Mannen förekommer under 23 punkter i belastningsregistret och beskriver sig själv som missbrukare. I juni greps han av polisen i ett bostadsområde i Eskilstuna med 400 gram amfetamin och 87 gram cannabis på sig. I hans tillfälliga bostad hittade polisen därefter över 300 gram cannabis, kokain och annan narkotika. 

Han åtalades senare för narkotikabrott och har erkänt brotten. I förhören har han berättat att han blivit utnyttjad av andra kriminella och också rånad och misshandlad. Vid händelsen i juni hade han blivit stoppad av ett gäng som drog in honom i en bil. Han ställdes inför valet att antingen transportera ett parti narkotika åt dem, eller bli sönderslagen. Mannen gjorde som gänget ville och det var vid det tillfället han sen blev stoppad av polisen.

Att det fanns stora mängder narkotika i hans bostad har han förklarat med att han behöver hasch och amfetamin för att kunna fungera i vardagen med det arbete han har. Han köper därför större partier på en gång för att få ett lägre pris.

Utifrån de mängder narkotika han innehaft finner tingsrätten i Eskilstuna att straffvärdet motsvarar två års fängelse vilket han också döms till. Därmed gick rätten emot Kriminalvården som förordat att mannen skulle dömas till skyddstillsyn med kontraktsvård. Tingsrätten noterar i domen att han vid flera tidigare tillfällen dömts till skyddstillsyn och fått förmånen av frivård i stället för fängelse. Men tätt efter alla de insatserna har han dock återfallit i narkotikabrottslighet konstaterar rätten.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa