Utbildningen där 9 av 10 får jobb direkt

Yrkeshögskolan Mälardalen är en satsning för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

Maria Granberg är projektledare på Handelskammaren Mälardalen. "Yrkeshögskoleutbildningarna skräddarsys helt efter arbetslivets behov", säger hon.

Maria Granberg är projektledare på Handelskammaren Mälardalen. "Yrkeshögskoleutbildningarna skräddarsys helt efter arbetslivets behov", säger hon.

Foto: Pressbild

Eskilstuna kommun2019-11-21 10:51

– Yrkeshögskolan är gräddfilen rakt ut i jobb eftersom företagen är med och bestämmer vad som ska ingå i utbildningarna, säger projektledaren Maria Granberg. 

Satsningen görs av Handelskammaren Mälardalen i samverkan med näringslivet, utbildningsanordnare och offentliga aktörer 

– Vi arbetar för en bättre matchning på arbetsmarknaden genom att sprida kunskap om yrkeshögskolan till arbetsliv, beslutsfattare och potentiella studerande, säger Maria Granberg som är projektledare på Handelskammaren Mälardalen. 

– Yrkeshögskolan är väldigt bra för både de studerande och för näringslivet. Det är verkligen en win win-situation. Yrkeshögskolan blir en plattform för strategisk kompetensförsörjning för näringslivet och en väldigt effektiv väg till jobb och personlig utveckling för individen. Jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för den här fantastiska möjligheten. 

Handelskammaren Mälardalen har 800 medlemsföretag. Handelskammarens huvuduppdrag är att se till sina medlemsföretags intressen. 

– När vi frågar våra medlemmar svarar ungefär 4 av 10 företag att de har det tufft när det handlar om att rekrytera in rätt kompetens. De säger att det här har blivit en tillväxthämmare.

Yrkeshögskolan är enligt Maria en del av lösningen. Alla yrkeshögskoleutbildningar utformas efter arbetsgivarnas behov av eftergymnasial kompetens. 

– Det är utbildningar som skräddarsys helt efter arbetslivets behov, säger hon. 

– Utbildningsformen kombinerar teoretiska studier i skolan med arbetsplatsförlagt lärande, LIA. 

Hela nio av tio studerande får jobb direkt efter examen och många företag handplockar nya medarbetare direkt från skolan.

– Nu handlar det väldigt mycket om att öka kunskapen om yrkeshögskolan så vi marknadsför ju utbildningsformen. Jag har varit ute och föreläst väldigt mycket för potentiella studerande. Sedan har jag också varit ute och pratat med företagen och  lyssnat in vad det är de behöver för att säkerställa att vi får den sortens utbildningar i vår region. 

– Jag tycker att det är viktigt för näringslivet att öppna upp platser för lärande i arbetet, LIA, och verkligen ta emot de här personerna för det är ju deras framtida medarbetare. Företagen kan ha personer hos sig i stort sett kostnadsfritt. 

Maria vill även uppmana företagare att delta i de ledningsgrupper som alla yrkeshögskoleutbildningar måste ha. 

I Sverige finns det i dag totalt 214 olika anordnare av yrkeshögskoleutbildningar. Behörighetskravet för att få börja på en YH-utbildning är att man har en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper. 

– Det fiffiga är att tonvikten ligger vid det här med motsvarande kunskaper. Man har inte tänkt att det är just det formella betyget som är viktigt utan att individen ska ha kunskaper som motsvarar nivån man ligger på efter gymnasieskolan. Det spelar ingen roll om du har fått kunskapen genom att studera eller genom att arbeta några år. 

YH-utbildningarna brukar vara mellan 1,5 och 2 år långa. Medelåldern bland studerande är 31,5 år. 

– Det är en ganska hög medelålder än så länge. Sedan kan ju det här förändras över tid. Det är fortfarande så att gymnasieeleverna i hög grad inte ser yrkeshögskolan som en naturlig väg vidare. 

Eskilstuna och Strängnäs tillhör sedan årsskiftet Handelskammaren Mälardalen. Maria Granberg är positiv till YH-center i Eskilstuna där några av de yrkeshögskoleutbildningar som finns att söka på orten bedrivs. På YH-center finns utbildningsmäklare som fångar upp företagens behov och ger stöd åt utbildningsanordnare som vill starta nya YH-utbildningar. Till YH-center kan studerande även komma för att delta i satellitutbildningar som sker på schemalagda tider då lärare som befinner sig på annan ort undervisar via videokonferenssystem. 

– I och med att Eskilstuna och Strängnäs nu är med i vår handelskammare hoppas vi så klart kunna samarbeta med både kommunerna och med näringslivet. Vi har en dialog med de anställda på YH-center i Eskilstuna om hur vi kan hitta samarbetsformer och hjälpas åt för att stärka upp ännu mer. Vi ser att ju fler som jobbar med det här desto bättre. 

Regeringen har beslutat att utöka antalet studerandeplatser på yrkeshögskola från dagens cirka 50 000 till 70 000 år 2022. – Det är en väldigt stark politisk enighet kring det här, säger Maria Granberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!