Utekissare i Eskilstuna bötfällda av polis

Tre män bötfälldes under natten mot söndagen efter att ha utekissat i centrala Eskilstuna. Dels på Fristadstorget, dels på Kungsplan. 800 kronor vardera kostade tilltaget.

Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen i region Öst, berättar att det nattliga utekissande är utbrett.

Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen i region Öst, berättar att det nattliga utekissande är utbrett.

Foto: TT+Lars Hedelin (Polisen)

Eskilstuna kommun2020-01-12 09:12

Nöden har ingen lag, brukar det som bekant heta. Men det finns trots allt lagar som till viss del reglerar hur nöden får ta sig uttryck i Sverige. Det är till exempel inte tillåtet att ställa sig och kissa på ett centralt beläget torg inför åsyna vittnen.

Just detta gjorde en man vid kvart över två natten mot söndagen, på Fristadstorget i centrala Eskilstuna. En polispatrull upptäckte tilltaget och ingrep, och mannen bötfälldes med 800 kronor.

Brottet han begick var formellt ett förargelseväckande beteende, eftersom andra personer bevittnade det hela.

Bara någon kvart senare var det dags igen. Två män stod och lättade på trycket inne på Kungsplan i centrum, ett stenkast från Fristadstorget. Även dessa två bötfälldes med 800 kronor vardera.

Polisens presstalesperson Thomas Agnevik berättar att det nattliga utekissandet är ganska utbrett i Eskilstuna.

– Det är ganska vanligt. Det händer inte varje natt, men varje helgnatt i alla fall. Det skulle jag nog säga.

Att beivra utekissande är inte något polisen prioriterar. Men självklart ingriper man om det finns skäl och möjlighet, berättar Thomas Agnevik.

– Har vi ingenting viktigare för handen brukar vi ingripa.

För att brottet förargelseväckande beteende ska anses fullbordat behöver det finnas ett eller flera "offer", förklarar Thomas Agnevik. Att smyga in bakom någonting och kissa utan att bli upptäckt av någon är inte något man blir bötfälld för. Att kissa öppet så att andra människor ser det bestraffas däremot.

De tre personer polisen bötfällde i Eskilstuna under natten mot lördagen hade inte smugit undan, utan förrättade sina respektive ärenden helt öppet.

Enligt Thomas Agnevik är det inte ovanligt att utekissare är ordentligt berusade och tas med till arresten för fylleri enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. Om så är fallet bötfälls de inte på platsen, utan först när de har nyktrat till och är redo att gå hem.

– Det blir ju en lagakraftvunnen dom man skriver under, säger Thomas Agnevik, och poängterar att sådant ska man göra i nyktert tillstånd.

Lördagsnattens tre utekissare behövde dock inte sova i polishusets arrest, utan var i så pass gott skick att de kunde bötfällas på plats med 800 kronor vardera.

– De var så pass nyktra att de förstod vad de gjorde, säger Thomas Agnevik.

Karta: Fristadstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!