V-förslag: Gratis mensskydd till alla flickor

Vänsterpartiet i Eskilstuna vill införa gratis mensskydd för alla flickor i högstadiet och på gymnasiet under en testperiod på två år.

"Vi är inte nöjda med beslutet. Det här handlar om en ekonomisk ojämlikhet mellan könen", säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

"Vi är inte nöjda med beslutet. Det här handlar om en ekonomisk ojämlikhet mellan könen", säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Foto: TT/Arkivbild

Eskilstuna kommun2019-11-06 16:27

Det var den 8 april i år som Vänsterpartiet i Eskilstuna lämnade in en motion till kommunfullmäktige om att under en tvåårig testperiod införa gratis mensskydd för alla flickor som går i högstadiet och på gymnasiet i Eskilstuna. Motionen undertecknades av fem representanter för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Ärendet remitterades till grundskole- och gymnasienämnderna. Ett yttrande skulle vara kommunstyrelsen tillhanda senast 2 oktober.

Den 22 augusti inkom yttranden från de två nämnderna. Båda nämnderna gör bedömningen att det redan finns möjlighet för flickor i högstadiet och på gymnasiet att få gratis mensskydd och att dessa finns tillgängliga hos skolsköterskan. 

På fullmäktiges sammanträde under gårdagen, den 5 november, togs beslut om att motionen anses besvarad då båda nämnderna yrkat på antingen avslag eller att motionen ska anses besvarad. Något som Vänsterpartiet reserverar sig emot.

– Vi är inte nöjda med beslutet. Det här handlar om en ekonomisk ojämlikhet mellan könen. Framförallt är det här en kostnadsfråga, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Trots att båda berörda nämnder i sina yttranden har svarat att detta behov redan tillgodoses menar Maria Chergui att det är begränsat.

– Det är bara när man har mens som det finns tillgängligt. Vi vill att mensskydd ska finnas lika tillgängligt som toalettpapper så att tjejerna kan ta skydden när som helst, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!