Vattentornet är renoverat – för 25 miljoner

Vattentornet tog nästan lika lång tid att renovera som att bygga. Och mycket dyrare. "Men nu ska det klara trycket i minst 50 år".

Det tog nästan lika lång tid att renovera hela Vattentornet som att bygga det. "Och det blev bra mycket dyrare", säger VA-chefen Admir Ibresevic, och arbetsledaren Jonas Lindberg.

Det tog nästan lika lång tid att renovera hela Vattentornet som att bygga det. "Och det blev bra mycket dyrare", säger VA-chefen Admir Ibresevic, och arbetsledaren Jonas Lindberg.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2019-12-18 06:32

Det råder lite delade meningar om Vattentornet på Djurgården i Eskilstuna.

VA-chefen Admir Ibrisevic på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö (ESEM), menar att det kommer att fungera i minst 50 år. Jonas Lindberg, på samma bolag som var arbetsledare under den väldigt omfattande renoveringen, vågar gå lite längre.

– Det gamla vattentornet stod pall i nästan 70 år, det måste gälla för det nyinvigda, nyrenoverade tornet också, menar han.

Det var för sju år sedan som Vattentornet stängdes, men klar att starta renoveringsarbetet var man först ganska sent i gång med under våren 2018.

De arbetslag som skulle svara för jobbet minns att de möttes av en ganska tragisk syn. I flera år hade det gamla, fina vattentornet fått tjänstgöra som underlag och färgpalett för unga konstnärer med sprejflaskor.

Då fanns här en ganska enkel plåtdörr, som många lyckades forcera och ta sig upp ett stycke i tornet.

Nu i dag möter oss ett dubbelt staket, med taggtråd i toppen och med en sprakande tråd som antyder att det är en hel del elektricitet med i säkerhetstänket att hålla obehöriga på behörigt avstånd.

– Det här är ju ett skyddsobjekt, det måste också framgå för alla som går förbi här uppe, säger Admir Ibrisevic.

Fast ingen vill förneka att det troligen hade varit mycket enklare att helt bygga ett nytt torn än att renovera det gamla.

– Utan tvekan, nickar Jonas Lindberg som menar att allt är förankrat i säkerheten för dem som ska jobba här.

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta bilder inifrån vattentornet, och man har av samma skäl sagt upp alla gamla kunder som hyrde in sig och hade antenner för mobiltelefoner längst upp på taket.

– Det är bara en kund som återstår, men de har inte fritt tillträde att själva gå upp i tornet. Ska de upp och serva sin antenn så måste de gå i vårt sällskap, säger Jonas Lindberg.

Alla andra – vattenkunderna – ska inte märka av att det gamla vattentornet på Djurgården är invigt och taget i drift.

– Vi jobbar i det fördolda, nickar Admir Ibrisevic. Det är vi som jobbar med det här som märker av att vi fått en helt ny utjämning av tryck och flöde.

Men smakar det så kostar det. Att bygga arkitekten Sune Lindströms vattentorn på Djurgårdsberget mellan 1945 och 1947 kostade 2,5 miljoner kronor att bygga. Renoveringen som inleddes i maj 2018 och avslutades med besiktning och nyinvigning för en vecka sedan kostade 25 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!