– Då var det inte mycket kvar av den här tomten. Det blir kalhyggen där veteranerna drar fram.
Hans Ågren från Kvicksund skrattar där han står med sekatör och såg i famnen. Av torpspirean och den stora gamla schersminen återstår nu bara nya, fräscha skott.
– Jag började på Veterankraft i augusti efter att ha varit pensionär en tid. Det blev för tråkigt att gå hemma. Nu har jag varit runt i hela Sörmland på jobb redan, och har verkligen jättekul. Man jobbar med det man kan, när man vill och så mycket eller lite man vill, träffar trevliga människor och fikar mycket. Och så mår man ju så bra när man får jobba utomhus!
Christer Gustafsson, Stora Sundby, håller med. Han gick hemma något år efter pensioneringen innan han anmälde sig till Veterankraft.
– Man tar ju bara de uppdrag man tycker är kul och klarar av. Man får inse sina begränsningar, men det finns många olika inriktningar man kan jobba med inom företaget.
Christer och Hans kallar sig "allmänt händiga", rycker in och hjälper till med det mesta mellan himmel och jord, som att forsla bort en tvättmaskin, sätta upp tavlor, klyva ved – och röja i trädgårdar. Nu har de också svart på vitt på att de kan utföra mer fackmannamässiga sysslor på kunders tomter. Under två dagar deltog veteraner från Eskilstuna, Strängnäs och Enköping i en träd- och buskbeskärarkurs på en gård i Jäder utanför Eskilstuna.
Bemannings- och tjänsteföretaget Veterankraft är tämligen nystartat i Eskilstuna. Johanna Thunebro är en av två anställda på Eskilstunakontoret.
– Flexibilitet och tillgänglighet är två av våra ledord. Vi tar engångsuppdrag på två timmar, och abonnemang på upp till 20 timmar per vecka hos exempelvis bostadsrättsföreningar. Veteranerna väljer sina uppdrag själva.
Eskilstunakontoret har 170 personer inskrivna i dag, varav runt 80 anställda är igång och jobbar. Johanna Thunebro konstaterar att de allra flesta är pensionärer. Äldst i sällskapet just nu är en 79-årig man, och hon berättar om ytterligare 70-plussare som är aktiva och tar sig an många uppdrag av olika karaktär.
– Nyligen fick vi in en behörig elektriker i gänget, men vi saknar lite annan specialkompetens. Bland annat vore det toppen med en VVS-behörig veteran. Och jag passar gärna på att efterlysa fler elektriker.
Annica Larsdotter, trädgårdsingenjör och lärare från Falun, har lett trädbeskärningskurser för Veterankraft i många år. Från Eskilstuna ska hon vidare söderut för ny kurs i Halmstad.
– Vanligaste kunden generellt är en ensam dam i stort hus med stor tomt. De behöver hjälp med att skotta snö, klippa gräs, röja i trädgården, laga elektriska apparater. Många uppskattar besöket och hjälpen av en äldre person, kunderna köper trygghet också. Det här är en väldigt bra affärsidé – för alla parter.
En av kursdeltagarna har något bekant över sig, och rösten hörs tämligen oavbrutet över trädgården. Willy Björkman var "fixare" i samtliga 14 säsonger av Tv4:s Bygglov innan programmet lades ned 2018. Willy som bor utanför Strängnäs har inga problem med att hålla sig sysselsatt med bland annat olika typer av musikaliska och kulturella projekt. Men nu har han insett att han längtar tillbaka till ett "vanligt jobb" och har därför anmält sig till Veterankraft.
– Man kan inte bara lalla omkring, då tappar man kontakten med verkligheten. Jag gillar ju dessutom att jobba, och nu har jag fått nya kunskaper jag kan hjälpa andra med.