Vi vill ha mobil i reserv – har lager hemma

"På våra återvinningscentraler kan alla lämna sina gamla mobiltelefoner", säger Vesa Hiltula på Eskilstuna Energi och miljö, EEM.

– De gamla mobilerna är oftast fullt fungerande, det är bara att vi tröttnat på dem. Det sämsta man kan göra är att lägga dem i byrålådan där hemma, säger Vesa Hiltula.

– De gamla mobilerna är oftast fullt fungerande, det är bara att vi tröttnat på dem. Det sämsta man kan göra är att lägga dem i byrålådan där hemma, säger Vesa Hiltula.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-24 09:03

En färsk undersökning gjord av Kantar-Sifo visar att en av fem personer har minst fem gamla mobiltelefoner liggandes hemma, i stället för att återvinna dem. I Eskilstuna erbjuder EEM flera alternativ till återvinning.

– Mobiler går under elektronikskrot som vi lämnar vidare till företaget El-Kretsen. De återvinner allt som går att återvinna i mobilen, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på EEM.

På El-Kretsen vill de gärna ha in din gamla mobil. Och så snart som möjligt.

– Medianåldern på de mobiler vi samlar in för materialåtervinning är fem år. Det betyder att mobilen har legat still ett tag innan den tas till återvinningen. Ju snabbare den kommer in desto bättre, eftersom materialet kommer till nytta igen och ersätter sådant som annars skulle tagits från så kallat jungfruligt material, det vill säga från gruvdrift, säger Mårten Sundin, marknadsansvarig på El-Kretsen.

Ett annat alternativ är att lämna den gamla mobilen på Retuna. Där töms den på innehållet och säljs vidare.

– De gamla mobilerna är oftast fullt fungerande, det är bara att vi tröttnat på dem. Man vill alltid ha den senaste och lägger de andra som reservtelefoner. Eller ger dem till sina barn. Det sämsta man kan göra är att lägga dem i byrålådan där hemma, säger Vesa Hiltula.

Han tycker också att någon borde ta hand om gamla mobiler och skicka vidare som bistånd.

– Jag tycker att vi borde återanvända mobilen i alla fall en gång i stället för att skrota den. Det finns väldigt många människor i världen, har alla verkligen lika stora krav på det senaste som vi har?

Tre av fyra svenskar svarar i Kantar-Sifos undersökning att de inte återvinner sin mobil vid ett nytt inköp. Var fjärde person som köper en ny vill behålla sin gamla i reserv utifall den nya går sönder.

Förra året uppgav 77 procent av svenskarna att man har oanvända mobiler hemma. I år har det ökat till 81. Även storanvändarna, de som anger att de har fem eller fler oanvända telefoner hemma, ökar från 16 till 19 procent.

Undersökningen visar att största anledningen till att svenskarna vill återvinna sin gamla mobil är av miljöintresse, det säger 43 procent. 19 procent säger att värdet är viktigt.

Nu inför mobiloperatören Tre Mobilpantardagen den 26 oktober. Då kan du besöka en Tre-butik och få din telefon värderad. Om du vill kan du sedan lämna telefonen och skänka värdet av mobilen till Barncancerfonden.

Fyra av fem personer i Sverige har minst en extra mobil liggandes hemma. Detta för att ha en i reserv om den nya skulle gå sönder.
Fyra av fem personer i Sverige har minst en extra mobil liggandes hemma. Detta för att ha en i reserv om den nya skulle gå sönder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!