Börje Karlborg från Älgskadefondsföreningen har under några dagar varit på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna och informerat om vilt i trafiken.
– Viltolyckorna ökar. Rådjur är i topp med 266 olyckor fram till sista augusti här i Eskilstuna kommun. Eleverna har lyssnat på oss, det här är välbehövlig information och bra att få från en annan mun än lärarnas, menar Börje Karlborg.
Ska man väja eller köra på ett djur när man möter dem?
– En älg måste man försöka stanna för, det gäller att ha bra däck och bromsar. Ta älgens bakben i ditt körfält, undvik att väja. Övriga djur ska man bromsa för och köra på för att åstadkomma minst skada.
På ett Informationssläp utanför skolan står en viltsimulator.
– Här möter du en älg i 90 kilometer i timmen, reaktionstiden är mellan en och två sekunder, och då är du ändå förberedd på att något vilt ska dyka upp, säger Boris Karlqvist som sköter viltsimulatorn.
– Vad har du då för reaktionstid i verkligheten? Minst den dubbla, svarar Boris Karlqvist.
Mohammed Alkaabi har körkort och går i trean på el- och energiprogrammet. Han sätter sig i förarsätet för att prova viltsimulatorn.
– Jag var fokuserad men såg ändå inte när älgarna kom. Jag försökte väja vänster och körde rakt på den stora älgen, jag missade ungarna. Nu vet jag hur jag ska reagera om jag möter en älg i framtiden, säger han efter provturen.
Det tog två sekunder för Mohammed Alkaabi att reagera och bromsa när älgarna klev upp på vägen. Och då var han ändå förberedd.