– Det finns ett gäng kompetenta och erfarna personer som är villiga att stötta andra i sitt företagande, säger Maria Lönnerek, näringslivsutvecklare på Eskilstuna kommun.
Hon leder tillsammans med kommunstrategen Stina Adolfson Kiviaho arbetet med Affärsplan Eskilstuna som är ett brett samarbete för att utveckla staden och näringslivet. Arbetet har pågått i fem år och varje vår träffas näringslivet och kommunen vid en så kallad (be)Stämma för att dra upp riktlinjerna för det närmaste året. Vid den digitala träffen i våras valde man dock att skjuta på det viktiga beslutet om vilka nya evolutionsteman man ska jobba med.
– I våras beslutade vi att vänta med evolutionsteman för att se lite mer vad det är som behövs. Nu känner vi att tiden är mogen, säger Niklas Edmark, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun.
I samband med det digitala eventet 10FIKA som livesändes från Hotel Bolinder Munktell den 8 oktober presenterades de tre teman som årets evolutionsgrupper ska arbeta med.
Ett tema kallas Omstartsevolution. Gruppen som ska arbeta med temat vill fokusera på organisationers anpassningsbarhet och förmåga till omställning i rådande situation. Initiativet "Företag stöttar företag" utgörs av en grupp på 11 personer från näringslivet som vill stötta andra företagare genom att utifrån egenupplevda händelser och kriser bidra med sina erfarenheter, sin kompetens och sitt engagemang. Personerna i gruppen har tidigare varit sammankallande för olika evolutionsgrupper som arbetat med Affärsplan Eskilstuna.
– Det finns många som jobbar med att hjälpa till med omstarten. Vi tror att samtal företag till företag kan tillföra vissa saker som man normalt inte kan hitta i de kontakter man har, säger Leif Andersson från Helekopterhuset som är sammankallande i gruppen tillsammans med Carina Bandstigen.
Stina Adolfson Kiviaho tycker att det är extra viktigt att företagare som vanligtvis inte brukar nätverka nu får en möjlighet till stöd.
– Många företag har inga nätverk alls. Ibland kan det vara skönt att bolla med någon annan, säger hon.
Ett annat tema kallas Upphandlingsevolution. Upphandlingsevolutionen kommer inledningsvis att vara en intern process inom Eskilstunas kommunkoncern med målsättningen att förenkla upphandlingsförfarandet och på sikt öka antalet lokala anbud.
– Upphandlingsevolution handlar om att stärka affärsmöjligheterna för våra företag i Eskilstuna, säger Niklas Edmark.
Det tredje temat kallas Byråkratievolution. Även här ligger fokus på kommunkoncernens organisation och interna processer.
– Huvudfokuset är att se hur vi som organisation kan arbeta för att stärka näringslivsklimatet, säger Niklas Edmark.
Enligt Maria Lönnerek blir nästa steg i arbetet med Affärsplan Eskilstuna att kicka igång de nya evolutionsgrupperna.
– Det gör vi inte genom fysiska möten utan det vi gör vi via digitala möten. Vi kanske får in förfrågningar från företag som vill träffa några i Omstartsevolution. Då behöver vi se vilka i gruppen som har de kompetenser som företaget söker.
Företaget erbjuds sedan att träffa personerna med rätt kompetens för samtal och coachning.
– Då gör man det utifrån företagets önskan. Vill de träffas fysiskt gör man det, vill de träffas digitalt gör man det, säger Maria Lönnerek.
Niklas Edmark berättade att kommunen kommer att ha ett antal dialogmöten med företag och andra organisationer. Det första äger rum den 12 november då personer från kommunens politiska ledning och tjänstemannaledning träffar representanter för organisationer och företag för att prata om vad man behöver göra för att Eskilstuna ska få en bra omstart.