Äldre som känner sig ensamma ska få hjälp

Frivilligcentralen Eskilstuna, FCE, har beviljats 100 000 kronor av Socialstyrelsen. Pengarna ska användas till att aktivera äldre personer.

Några gånger varje år ordnar Frivilligcentralen öppet hus för sina volontärer. För ett par veckor sedan var höstens träff. På bilden serveras volontärerna Maria Lilja och Jan-Åke Johansson smörgåstårta av organisationens sekreterare Stig Nordqvist.

Några gånger varje år ordnar Frivilligcentralen öppet hus för sina volontärer. För ett par veckor sedan var höstens träff. På bilden serveras volontärerna Maria Lilja och Jan-Åke Johansson smörgåstårta av organisationens sekreterare Stig Nordqvist.

Foto: Privat

Eskilstuna2019-11-05 10:43

I mitten av januari startar organisationen en tisdagsgrupp som riktar sig till äldre personer som känner sig ensamma och saknar aktiviteter i sin vardag. Träffarna ordnas på FCE:s kontor på Eleonoragatan 18 i Eskilstuna och planen är att tre olika grupper ska startas: en måbra-grupp, en för att lyssna på musik och en för läsning.

– Allt ska ske under enkla former, inte uppstyrt som en studiecirkel. Vi ska fika och ha olika aktiviteter tillsammans beroende på vad de som kommer hit vill göra. För vissa kanske det räcker med att fika, prata och umgås medan andra vill lyssna på föredrag om exempelvis vad som är bra mat, eller få boktips av en bibliotekarie, säger samordnaren Lena Karlsson.

Ordförande Håkan Omberg har varit med sedan starten 2010 och i dag finns cirka 80 frivilliga i organisationen. Medlemmarna har stor åldersspridning – från 18 till över 90 år.

–  Majoriteten är pigga äldre som har gått i pension, men vi har också några personer i gymnasieålder och några studenter från högskolan, varav en tjej som besöker en dam en gång i veckan och tycker att det är kul. Och en man, som är över 90, åker till ett äldreboende för att spela schack en gång i veckan, berättar Håkan Omberg.

Volontärernas uppgift är inte att göra något som ett företag eller hemtjänsten skulle kunna göra. Det ska vara enklare uppgifter som att byta en glödlampa eller lyfta upp prylar på vinden.

– Våra tjänster är till för dem som inte har någon anhörig eller annan som kan hjälpa till. Det ska finnas ett socialt behov, men många gånger kan det vara svårt att avgöra på telefon, säger Håkan Omberg.

Som exempel berättar han om personer som har missförstått vad man kan förvänta sig av en volontär.

– En volontär skottar inte enorma ytor eller klipper stora häckar åt folk. Om vi inser att det verkar vara ett större jobb hänvisar vi till yrkesmän. Vi ska inte konkurrera med etablerade företag.

Personer som hör av sig till FCE och vill bli volontär får först komma på intervju, sedan erbjuds de en kort utbildning, bland annat om etiska regler.

– Det handlar om hur man bemöter människor, hur det ser ut ute på äldreboenden, vilka behov som finns, vad man ska tänka på som volontär, att man inte tar på sig mer än vad man behärskar. Det handlar mycket om sunt förnuft, att man inte får ta emot gåvor eller på något sätt ersättning. En volontärs insatts ska vara som grädde på moset, säger Lena Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!