Bo Nilsson och Maritta Takala bor på trygghetsboendet Astrarna som ligger alldeles vid tågstationen i Eskilstuna.
– Jag trivs med själva boendet men hade jag vetat om att det var såna här problem med tomgångskörning hade jag nog inte flyttat hit, säger Maritta Takala.
Utanför boendet finns sex platser avsedda för taxibilar. Problemet är att många av chaufförerna låter sina bilar stå på tomgång.
– Jag har tagit tid och vissa kan stå på tomgång i en halvtimme, säger Maritta Takala.
Hon flyttade in i maj och har sedan dess tagit striden mot avgaserna. Hon har tejpat för luftintaget i sitt sovrum. Hon har också lämnat in en klagan till miljökontoret som varit ute och gjort inspektioner. Hon har även pratat med taxichaufförerna.
– Visst har det blivit lite bättre. Men det har blivit så att en del stänger av motorerna först när jag visar mig. Jag orkar inte hålla på att vara polis längre, säger hon.
– Drömmen är att kunna sitta på min balkong i vår med en kopp kaffe och en bit tårta utan att behöva andas in massa avgaser.
Bo Nilsson har bott på trygghetsboendet i tolv år och är ordförande i boendets styrelse.
– Det här problemet har alltid funnits. Det bor många äldre och sköra människor här och det känns inte bra med alla avgaser som blir av tomgångskörningen.
Han brukar ringa till taxibolagen när han ser en bil som står på tomgång för länge.
– Vissa bolag sköter sig och tar kontakt med chauffören direkt. Andra är inte lika trevliga.
– Allt vi vill är att de ska följa lagarna och föreskrifterna som finns. Tomgångskörning är tillåtet i max en minut.
Värst är det på kvällarna.
– I tisdags kväll kunde jag räkna ihop tio taxibilar som stod på tomgång, säger han och visar bilder han tagit med mobilen.
Felicia Liljenmalm är miljöinspektör på miljökontoret och har varit handläggare i ärendet. Hon berättar att både trafikavdelningen och trafikpolisen har varit inkopplade.
– Vi skickade ursprungligen brev till taxibolagen med en påminnelse om att det finns lokala föreskrifter med tanke på människors hälsa gällande tomgångskörning.
Så de omfattas också av regeln om en minuts tomgångskörning?
– Ja. Det gäller alla förbränningsmotorer. Så det gäller taxibilar också.
Efter att det första brevet skickades var man ute och kontrollerade hur det efterlevdes. De taxibolag som fortfarande stod på tomgång fick ytterligare ett brev.
– Vi skickade en påminnelse till de berörda taxibolagen med en begäran om att de skulle komma in med uppgifter om sina rutiner gällande tomgångskörning och om hur de informerar sina chaufförer, säger Felicia Liljenmalm och fortsätter:
– Vi gjorde ytterligare inspektioner men vid de inspektionerna kunde vi inte se någon som stod på tomgång så då bestämde vi oss för att avsluta ärendet. Och klaganden tyckte att det var okej att vi gjorde det.
Hur borde de gå tillväga när de upplever att det är problem igen?
– Vi brukar förespråka att man försöker föra dialog med den som stör så slipper vi bli ett mellanled. Men om det inte fungerar så kan de mycket väl skicka in ett klagomål till oss så kan vi hjälpa till.
Har ni några fler medel att ta till?
– Generellt i klagomålsärenden då har vi möjlighet att skriva beslut om åtgärder, villkor och så kan vi koppla ett vite till såna beslut.