Enligt lag kan en kommun tvinga fastighetsägare att ta ansvar för skötseln av gångbanan utanför fastigheten, trots att det är kommunens mark. I Eskilstuna har dock kommunen sedan många år stått för skötseln. Det har reglerats i ett avtal som förnyats årligen.
Redan i februari meddelade gatuavdelningen att avtalen upphör den 31 december med motiveringen att tjänsten konkurrerar med privata utförare. Något som inte är förenligt med kommunens riktlinjer.
– Jag tror att nyordningen har gått många förbi och det är upplagt för ett kaos efter nyår. Jag ser framför mig att det kommer vara plogat vissa delar av vägen och andra inte om det blir en tuff vinter, säger Christer Johansson som är ordförande för Ugglans bostadsrättförening på Noachsgatan i Eskilstuna.
I en bostadsrätt är det föreningen som står som fastighetsägare. Christer Johansson har bott i huset i 30 år och varit ordförande de senaste tio. Så länge han kan minnas har avtalet med kommunen funnits och konkurrensen med privata aktörer, menar han, har alltid funnits där.
– Det är en krystad förklaring, jag ser det som en dold skattehöjning. Vi betalar kommunen 50 000 kronor årligen i skatter och avgifter. Det borde verkligen täcka det här, säger Christer Johansson.
Han befarar att det kommer bli dyrare för föreningen att anlita en privat utförare.
– Det kommer sannolikt innebära högre kostnad för föreningen och i slutändan är det medlemmarna som betalar, säger Christer Johansson.
Kommunens information om det uppsagda avtalet, som mejlades ut som en bilaga till räkningen i februari, var bristfällig anser Christer Johansson. Han har varit i kontakt med flera bostadsrättsföreningar som inte kände till att avtalet sägs upp. Han vill att fler ska få upp ögonen för det som väntar.
Jorma Seimilä är avdelningschef för gatuavdelningen på Eskilstuna kommun. Han förstår att vissa fastighetsägare reagerar på förändringen.
– Det har varit en smidig subventionerad tjänst så jag förstår om vissa blir sura. Det har varit ett sätt för fastighetsägare att köpa sig fria, vissa har gjort det och andra inte. Men vi har insett att den här typen av tjänster inte tillhör vår kärnverksamhet. Man kan fråga sig varför det sker just nu. Men var sak har sin tid och vi har städat upp i vår verksamhet i ett antal år säger Jorma Seimilä.
Gator som delvis är oplogade har varit verklighet tidigare år också menar han.
– Så har det varit de senaste åren konstant. Plogbilen har lyft upp och ner plogen och vissa som ansvarat för skottningen själva har skottat, andra inte, säger Jorma Seimilä.
Ett 20-tal fastighetsägare har varit i kontakt med kommunen under hösten med anledning av förändringen. Jorma Seimilä tycker att man från kommunens sida har varit tydliga med att avtalet upphör.
– Vi var ute i väldigt god tid, de har haft tio månader på sig att hantera frågan. Vi har även lagt ut information på hemsidan med länkar till lagstiftningen, säger Jorma Seimilä.
Ligger det ekonomiska skäl bakom förändringen?
– Det är många argument, framför allt att vi använder våra resurser där vi har ansvar; på allmänna platser och vägar. Vi har begränsade resurser och krav på oss att effektivisera som resten av kommunen.
Diskuterades alternativet att höja priset på den subventionerade tjänsten?
– Nej, det var aldrig aktuellt att höja priset.