Berättade om kränkningar på jobbet – kände sig tystad

Fritidsledaren hade förväntat sig att få stöd när hon berättade för chefen att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig kollega. I stället fick hon skriva under ett dokument där hon lovade att inte prata om mannen.

"Jag kände mig tystad", säger kvinnan om dokumentet hon fick signera efter att ha berättat för sin chef att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig kollega.

"Jag kände mig tystad", säger kvinnan om dokumentet hon fick signera efter att ha berättat för sin chef att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig kollega.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2021-11-01 06:48

Historien är en del av det infekterade bråket på en skola i Eskilstuna som tidningen skrivit om tidigare.

Den kvinnliga fritidsledaren i 25-årsåldern hade tidigare haft en relation med en äldre manlig kollega. En relation hon valde att avsluta efter en lång rad upplevda sexuella kränkningar och ofredanden på arbetstid.

Vid ett tillfälle ska mannen upprepade gånger ha försökt få fritidsledaren att ta på hans könsorgan. När han inte lyckades ska han trots protester ha dragit upp hennes tröja för att sedan slicka och suga på hennes bröst.

Han ska även ha utsatt henne för två misstänkta våldtäkter på fritiden.

När hon hade avslutat förhållandet bestämde hon sig för att söka stöd hos sin chefer och berätta vad hon blivit utsatt för.

– Jag förväntade mig att rektorerna skulle se allvarligt på situationen och vidta behövliga åtgärder, säger kvinnan.

Men hon fick inte det bemötande hon hade förväntat sig.

– Den biträdande rektorns ton var ifrågasättande och jag kände ingen form av empati från honom. Det kändes som att han inte trodde på mig, säger hon.

Den biträdande rektorn ska ha sagt att det skulle vara "lönlöst" att utreda anklagelserna, då "det skulle resultera i ord mot ord". Och när kvinnan frågade om det fanns en möjlighet att förflytta mannen ska hon ha fått till svar att "den enda lösningen skulle vara om hon själv förflyttade sig frivilligt", något som kvinnan upplevde som opassande i sammanhanget.

– Jag ville hålla huvudet högt och visa att jag inte gjort något fel, säger hon.

Senare samma vecka bad den biträdande rektorn henne att skriva under ett dokument med rubriken "Korrigerande samtal", där det stod att arbetsgivaren förväntar sig att kvinnan fortsättningsvis:

* Inte pratar med övriga kollegor om mannen.

* Samtalar med, har en dialog och bemöter mannen "på ett sätt som främjar samarbete, arbetsglädje och bidrar till ett gott arbetsklimat".

Kvinnan skrev under dokumentet, men ångrade sig kort därefter. Hon blev oroad och stressad och undrade vad det egentligen var hon hade skrivit under.

– Jag kände mig tystad, som att jag inte fick prata om vad jag hade varit med om, säger kvinnan.

Både kvinnan och den anklagade mannen fick skriva under samma dokument. Men förutom att de två tilldelades andra arbetsuppgifter och i stort sett hölls separerade på arbetsplatsen hände ingenting på flera månader.

undefined
Rektorerna på skolan menar att de inte fick information om att det ska ha skett sexuella kränkningar på arbetstid. "De låtsas som att de vet mindre än vad de egentligen gör", säger fritidsledaren.

Hon gick senare med i facket, som uppmanade henne att göra en formell anmälan mot kollegan till HR-avdelningen på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Då hade det gått nästan ett år från det första mötet med rektorerna.

– Till slut var allting för påfrestande för mig och eftersom mannen även var på andra kvinnor så valde jag att göra en anmälan, säger kvinnan.

Utöver fritidsledaren har ytterligare en kvinna anmält mannen för sexuella trakasserier på arbetstid. Mannen har i sin tur gjort en motanmälan mot den andra kvinnan och mot skolans skyddsombud.

Under sommaren utreddes totalt 21 av de påstådda kränkningarna av en extern konsultfirma, som genomfört intervjuer med samtliga inblandade och tagit del av den skriftliga dokumentation som finns.

Utredningen presenterades när höstterminen skulle ta sin början – och resultatet blev nedslående för de båda kvinnorna. Inte i någon av de 21 granskade situationerna har utredarna kunnat slå fast att det skett någon kränkning eller sexuella trakasserier i lagens mening. I de flesta fall då ord stått mot ord mellan parterna.

Utredarna betvivlar dock inte att det varit en "mycket infekterad situation" på arbetsplatsen. De menar även att det är "anmärkningsvärt" att tre personer som hade kunnat lämna vittnesmål om händelserna på skolan inte velat ställa upp.

Resultatet var ett stort bakslag för de två kvinnorna.

Än värre blev situationen när de kort därefter fick beskedet att de, precis som mannen och deras fackliga skyddsombud, skulle bli omplacerade till andra skolor i kommunen.

– Jag förstod ingenting. Varför skulle jag straffas på samma sätt som mannen jag anmält?, säger fritidsledaren.

Hon har polisanmält sin tidigare kollega för de två våldtäkterna som ska ha skett på fritiden. Polisen har påbörjat en förundersökning mot mannen, men lagt ner den då fritidsledaren för närvarande bor utomlands. Utredningen kan återupptas om och när hon återvänder till Sverige.

►Läs också: Rektorn: "Fick inte veta om kränkningar på arbetstid"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!