Moderator var Ulrika Riseby från GREAT som ställde kunniga frågor till paneldeltagarna och sörjde för att dialogen blev rapp och givande. Cirka 100 personer följde dialogen digitalt. Publiken hade även möjlighet att ställa frågor via en chatt.
Dialogen inleddes av kommunalrådet Jari Puustinen (M) som sa att Eskilstuna har som mål att klättra på näringslivsrankingen. Han framhöll den styrande majoritetens förslag om efterhandsdebitering av tillsynsavgifter. Förslaget innebär att näringsidkare kan betala avgiften först när tillsynen är genomförd och inte som i dag i förskott.
– Det finns en fråga som vi måste jobba mycket mer med som kommun. Det är kompetensförsörjningen för branschen och framförallt köpkraften. Köpkraften är låg i Eskilstuna jämfört med närliggande kommuner i vår storlek, sa Jari Puustinen.
Helena von Porat, ordförande i Hotell- och restaurangföreningen, menade att det tar för lång tid att få alkoholtillstånd idag.
– Det kan inte ta så här lång tid som det gör per idag att söka ett alkoholtillstånd och få svar på det.
Hon efterlyste en tydlig kommunikation och en process som innehåller färre steg. Hon fick medhåll av Cihan Alkoyun, vd på Core Restauranger i Eskilstuna.
– Det ska vara lite mer mild jargong mellan näringslivet och kommunen, sa han.
Cihan Alkoyun efterlyste också ett mer livfullt centrum.
– Det känns verkligen som att det också går åt fel håll. För 15 år sedan var det konserter på torget och nu börjar människor klaga på ljudet från en enstaka uteservering, sa han.
– Man måste ha förståelse för att det är en ljudvolym i stan om man bor i stan tycker jag. Det tycker jag att man måste på något sätt framföra från kommunens sida också.
Ulf Lindstrand, förvaltningschef på miljö- och räddningstjänstförvaltningen, var glad eftersom han tyckte att det verkade som att kommunen och näringslivet hade en samsyn.
– Jag ser det här som att vi har olika bitar i samma pussel. Ett pussel som kanske heter 'Attraktivt Eskilstuna'. På våra pusselbitar står det till exempel 'säkra livsmedel', det står 'en ansvarsfull alkoholservering' och det finns en hörnbit där också som heter 'likabehandling'. Det kan göras på väldigt många olika sätt och vi ser att en bra dialog, en samverkan - gärna tidigt - så kan vi bli de möjliggörare vi vill vara. Just nu jobbar vi väldigt mycket med bemötande.
Marianne Hagman, förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, berättade att kommunen arbetar för både ökad attraktivitet och trygghet när det gäller utvecklingen av den offentliga miljön.
– Närmast som pågår där är just nu då Drottninggatan, ombyggnationen där som är påbörjad, MDH-platsen som ska byggas om, men även en ny lekplats i Stadsparken, sa hon.
– Vi håller för närvarande på att anställa en medarbetare som ska fokusera på att vara stadsutvecklare för centrum.
Nästa näringslivsdialog äger rum den 23 april. Temat är då företagstjänster och service med fokus på upphandling och ökade affärsmöjligheter.