Brandlarm på Mälarsjukhuset nådde aldrig SOS

Ett brandlarm som utlöstes på Mälarsjukhuset nådde aldrig SOS Alarm. Nu utreds den allvarliga händelsen av sjukhuset.

Ett brandlarm som utlöstes på Mälarsjukhuset nådde aldrig räddningstjänsten. Nu utreds den allvarliga händelsen.

Ett brandlarm som utlöstes på Mälarsjukhuset nådde aldrig räddningstjänsten. Nu utreds den allvarliga händelsen.

Foto: Veronica Karlsson / TT

Eskilstuna2019-10-05 05:49

Det var vid sextiden under måndagsmorgonen som en patient på Mälarsjukhuset utlöste brandlarmet. I vanliga fall sker en automatisk vidarekoppling till SOS som i sin tur tillkallar räddningstjänst, men larmet i hus E35, som bland annat rymmer avdelningen för palliativ vård och geriatrisk mottagning, nådde aldrig fram. Lyckligtvis rörde det sig inte om ett skarpt larm.

– Vi fick reda på det snabbt och kunde åtgärda det, men det är lik förbannat skrämmande att det kunde inträffa, säger Lars-Gunnar Svensson, säkerhetschef på Region Sörmland.

Även Mattias Söderberg, enhetschef på fastighetsservice norra som ansvarar för den berörda byggnaden, menar att det är en miss som inte ska kunna ske.

– Det är en allvarlig händelse som jag aldrig varit med om tidigare. Brandlarmet får inte klicka, det måste alltid funka.

Enligt Mattias Söderberg fungerade allt som det skulle på sjukhuset. Felet har i stället uppstått i en larmsändare hos ett företag där larmet mellanlandar på väg till SOS Alarm. Av någon anledning ska larmet ha fastnat där och räddningstjänsten inte nåtts.

– När den här personen tryckte på knappen så funkade allt som det ska. Det tjöt i huset och larmet gick ut i det interna larmsystemet. Vår fastighetsservice fick larmet och åkte dit. I samma ögonblick ska det vidare till SOS. Larmet har gått ut från sjukhuset och vidare till den här larmsändaren där det av någon anledning stannat.

Tidningen har varit i kontakt med personer som befann sig i den aktuella byggnaden och som oroas över det inträffade.

– Vi inväntade brandkåren men de kom aldrig. Sedan fick vi reda på att de inte fått larmet. På ett sjukhus utgår man ifrån att en sådan här sak ska fungera så det känns väldigt olustigt, både för patienter och anställda. Det känns inte tryggt, helt enkelt. Man blir orolig, säger en person som vill förbli anonym.

Det har även framkommit uppgifter om att branddörrar som ska stängas automatiskt i samband med brandlarm inte slog igen som de ska. Detta tillbakavisas dock av Mattias Söderberg.

– Alla branddörrar i byggnaden betedde sig som de skulle ur brandsynpunkt.

Systemen testades senare och fungerade då utan anmärkning. Enligt Mattias Söderberg fortsätter nu arbetet med att ta reda på de bakomliggande orsakerna.

– Vi har provat flera gånger och larmen kommer fram till SOS. Det finns ingen anledning till oro, men det här måste förstås utredas vidare.

Lars-Gunnar Svensson är säkerhetschef på Region Sörmland.
Lars-Gunnar Svensson är säkerhetschef på Region Sörmland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!