När tidningen hälsar på i Borsökna återstår två arbetsdagar innan British mini slår upp dörrarna till sin tredje förskola i stan. Och det råder full aktivitet. Barnskötaren Zainab Alwan kånkar på en hylla medan förskolläraren Sara Karlsson botaniserar bland ouppackade leksaker. Flera händer strömmar till, en bänk byter plats och ramar in en lekhörna.
– Det blir som ett rum i rummet, säger rektor Nina Widell nöjt.
Rektorn och förskolläraren får sällskap av kökschefen Anita Rogers och slår sig ner på avdelningen Bamse.
– Man brukar säga att man inte kan få allt, men här har vi fått allt, säger Nina Widell och tittar ut genom fönstret där ett skogsparti skymtar.
Under måndagen, då en mindre skara barn anländer, ska fyra av totalt åtta avdelningar stå klara. Om ett år väntas antalet barn vara mellan 140 och 160. Nina Widell har varit med från start och de nya lokalerna har skräddarsytts. Övre plan är för de äldre och det nedre för småttingarna.
– Där har vi en egen ingång till varje avdelning. De behöver inte känna av att de går på en stor förskola. Det är viktigt att skapa lugn och ro, samt trygghet.
Rörelserummet och ateljén genomsyras av samma tanke.
– De schemaläggs, i stället för att barn från olika avdelningar möts på stora öppna ytor.
I år har British mini tre fokusområden.
– Pedagogiska måltider, "learning is serious fun" – där vi lyfter fram att "moving is serious fun" – och jämställdhet.
Sara Karlsson, som tidigare arbetat på både Rademachergatan och i Stenby, är drivande i genusfrågor.
– Alla leksaker är till för alla. Det är inte utefter kön, utan intresse.
Kökschefen Anita Roberts berättar att maten lagas från grunden. Man vill minska köttkonsumtionen och erbjuder vegetariska alternativ.
– Det är en ära att få starta upp ett helt nytt kök, till och med ta bort plasten från ugnarna. De pedagogiska måltiderna blir ett lärande – "det är grön soppa i dag" – man lyfter fram färg, form, smak.
Vi lämnar Bamse och strosar runt i lokalerna. Väggar pryds av skyltar på såväl svenska som engelska. I rörelserummet – "här är det bara fantasin som sätter gränser" – ligger inplastade rockringar och i ateljén står soffor staplade på höjden. Men det är rummets grönskande kuliss som sticker ut.
– Man kan ta med sig staffli ut för att inspireras av utemiljön, säger Sara Karlsson.
– Vi ligger bra till. Nu väntar vi bara på barnen, avslutar Nina Widell.