Vera tar vara på unga tjejers tekniktalang

Forskning visar att flickor redan i tioårsåldern väljer bort ingenjörsyrket som en framtida karriärväg. Det är något som har fått Volvo CE att agera. För att bryta trenden och få fler nyfikna på teknik erbjuder de tillsammans med Mälardalens högskola mellanstadietjejer att ta sig an innovativa utmaningar på skoltid. "Vi vill synliggöra för unga tjejer vad en ingenjör gör och vem som kan vara ingenjör", säger Anna Sannö, forskningsstrategisk chef på Volvo CE.

Forskaren Ulrika Sultan och VCE:s forskningsstrategiska chef Anna Sannö tror att fler tjejer kan tänka sig att bli ingenjörer om deras tekniktalang tas tillvara mycket tidigare än idag.

Forskaren Ulrika Sultan och VCE:s forskningsstrategiska chef Anna Sannö tror att fler tjejer kan tänka sig att bli ingenjörer om deras tekniktalang tas tillvara mycket tidigare än idag.

Foto: VCE och MDH

Eskilstuna2021-05-20 17:29

2019 startade konceptet Vera i syfte att ta vara på unga tjejers tekniktalanger. Konceptet, uppkallat efter Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör, har som målsättning att fler tjejer ska välja att utbilda sig till ingenjörer i framtiden.

Under vårterminen har tjejer i årskurs 4–6 på skolor i Eskilstuna och Hallsberg, med hjälp av ingenjörer från Volvo CE och ingenjörsstudenter från MDH och Örebro universitet, fått ägna schemalagd lektionstid åt att lösa spännande och tekniska problem.

I Eskilstuna har elever på Hammargärdets skola och Lagersbergsskolan varit med på Vera och inledningsvis har de fått en inblick i hur det är att läsa till ingenjör och fått tagit del av en hel del cool teknik som används i utbildningarna.

Initiativet till Vera kom till mycket tack vare rön av Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet. Hon har i sin forskning bland annat försökt identifiera vilka orsaker som gör att tjejer, när de är runt tio år, väljer bort framtida studier inom teknisk utbildning.

– Det har sedan 1970-talet gjorts satsningar på att få tjejer att bli nyfikna på ingenjörsyrket. Majoriteten av dessa insatser har riktat sig till tjejer som går årskurs åtta eller nio och då är det ofta för sent, säger Ulrika Sultan och fortsätter:

– Vad jag såg var att forskning på området hade massor med ledtrådar på hur det går att få flickor att behålla sitt teknikintresse – men då måste stimulerande åtgärder in mycket tidigare. Det här är något som genomsyrat hela mitt doktorandarbete.

Ulrika Sultans forskningsresultat är tydligt och visar att tjejer upp till nio–tio års ålder ofta strävar efter att vara bäst i exempelvis matematik eller teknik – bara för att något läsår senare, gå från att vilja visa upp sina problemlösartalanger till att backa undan och dölja sina förmågor.

– Börjar en tio årig tjej att tänka "jag kan inte teknik", så behövs det inte mycket för att intresset för ämnet ska svalna. Det blir svårt att hämta igen det flera år senare.

Hon tror att Vera-konceptet, med workshops och riktat mentorskap, kan peppa unga tjejer att se tjusningen med teknikstudier och bryta den negativa trenden med att så få siktar på en ingenjörskarriär.

– Det här var något som Volvo CE snappade upp, då de själva stått och står för utmaningar när de vill rekrytera kvinnliga ingenjörer, säger Ulrika Sultan.

undefined
Anna Sannö, forskningsstrategisk chef på Volvo CE och forskaren Ulrika Sultan berättar om Veraprojektet för ett mellanstadietjejer.

Anna Sannö, forskningsstrategisk chef på Volvo CE, gillar Verakonceptet och hoppas att det kan leda till att fler unga tjejer bestämmer sig för att satsa på ingenjörsyrket.

– Volvo CE var med när Vera premiärtestades för två år sedan och när initiativtagaren, vår strategiska samarbetspartner MDH, ville fortsätta beslutade vi att förlänga satsningen. 

Volvo CE kommer inledningsvis att finansiera Veraprojektet under tre år.

– Från vår sida vill vi synliggöra för den här målgruppen vad en ingenjör gör och vem som kan vara ingenjör. Vi vill visa vilken enorm potential som finns inom yrkesvalet, säger Anna Sannö.

På Hammargärdets skola i Stora Sundby har 15 tjejer i mellanstadiet under fyra veckor klurat på lösningar till olika problemställningar.

– Hittills har vi haft ett väldigt bra gensvar från tjejerna som deltar. Efter en lite trevande start blev de snabbt väldigt nyfikna på utmaningen och de märks att de tycker att arbetet är spännande, säger pedagogen Susanne Christiansson.

Tjejerna, som delats upp i två grupper, ska bland annat komma med förslag på hur matsvinnet vid Volvo CE:s personalrestaurang i Eskilstuna kan minska och hur säkerheten på de interna vägarna inne i fabriken kan förbättras.

– Det här är ett väldigt bra sätt att ta till sig och lära sig att hantera problemlösning. Utmaningarna är tydliga och utformade så att det enkelt går att lämna konkreta idéer på åtgärder.

Hon gillar Vera-konceptet och tror att det kan leda till att fler tjejer överväger en karriär inom ingenjörsledet.

– Många elever vet vad deras föräldrar arbetar med och väljer att följa deras yrkesval. Jag tror att det här kan väcka nyfikenhet att gå utanför boxen, säger Susanne Christiansson.

undefined
I Eskilstuna har elever på Hammargärdets skola och Lagersbergsskolan varit med på Vera och inledningsvis har de fått en inblick i hur det är att läsa till ingenjör och fått tagit del av en hel del cool teknik som används i utbildningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!