– Jag har försökt skydda min man från corona sedan mars 2020, säger Eva-Britt Hagberg, 67.
Sedan pandemins utbrott i Sverige har hon stått för den nattliga omsorgen av sin man, Lars Hagberg, 78. Han sitter i rullstol, eftersom han har parkinson. Det gör att han har svårt att äta, att tvätta sig och med talet.
Han är i behov av hemtjänst, både dagtid och nattetid. Dagtid kommer hemtjänsten tre gånger och det fungerar bra. Men efter att Nattpatrullen dykt upp utan skyddsutrustning, valde paret att inte längre ha hemtjänst på nätterna.
– Man blir besviken när man inte får det man betalar för, säger Lars Hagberg.
Efter att ha varit utan Nattpatrullen i över ett år hoppades paret på en förbättring. I juli i år gjorde de ett nytt försök men gav upp efter en vecka.
Personalen ska bära munskydd, handskar, engångsförkläde och alltid jobba i kortärmad arbetsdräkt vid nära omvårdnad enligt Nattpatrullens enhetschef Lisa Öhlander.
Enligt Eva-Britt Hagberg slarvades det vid nästan varje besök.
– När jag frågade personalen om varför de inte bar sa de "vi har inga i bilen" och "de är sönder", säger Eva-Britt Hagberg.
Sista gången Nattpatrullen kom fick de vända i dörren.
– Jag såg skräcken i min mans ögon – de måste ju komma väldigt nära. Han vill inte ha corona, det skulle innebära döden för honom, säger Eva-Britt Hagberg.
Återigen får Eva-Britt och Lars Hagberg klara sig själva om nätterna. Frun berättar att det är henne kärt att ta hand om maken, men det leder också till sömnbrist för henne.
– Det känns jobbigt för jag vill inte vara en belastning för min fru, säger Lars Hagberg.
"Det är tråkigt att de inte är nöjda med våra insatser samtidigt som jag är öppen för en dialog hur vi kan förbättra oss" skriver enhetschefen, Lisa Öhlander, i ett mejl.
Hon skriver att om man ser brister ska man vända sig direkt till berörd enhetschef.
Personalen är informerad om vilka riktlinjer som gäller för hygien. När enhetscheferna får in klagomål kontaktar de berörd personal och påminner om hygienrutinerna.
– Vi ser till att det finns utrustning till all personal. Men vi gör så många besök så det är omöjligt att kontrollera alla, säger Lisa Öhlander.
Om makarna Hagbergs klagomål säger hon att hon varit i kontakt med personalen som besökt dem och följt journalanteckningarna. Vad som framkommit i anteckningarna vill hon inte gå in närmare på.