En gymnasieskola har frihet att till viss del forma en del kurser själva. Nu vill Rinmangymnasiet tillsammans med Eskilstuna Fabriksförening se till att skolans tekniska program ska spetsas till och anpassas efter det behov som finns på markanden.
– Vi ser en möjlighet att tillsammans med näringslivet plocka fram ett koncept som ska fylla de luckor som saknas, säger Sara Berglund, rektor på Rinmangymnasiet.
Det handlar dels om se till vilken kompetens som företag och näringsliv efterfrågar och forma utbildningen därefter. Men även att bland annat ge lärare möjlighet till kompetensutveckling.
– Det går åt båda håll och det är kul med ett samarbete som generar något bra för eleverna, säger Berglund.
Parterna har filat på satsningen en tid och gjort en gemensam kartläggning. Nästa steg är att spika hur samarbetet rent konkret ska se ut.
– Kompetensförsörjningen är en röd tråd för oss. Vi har mycket samarbete med kommunen och MDH. Det är självklart för oss att engagera oss och se till att även gymnasieskolan får så bra yrkes- och högskoleförberedande utbildningar som möjligt inom teknik och naturvetenskap, säger Jan Lindoff, projektledare på Eskilstuna Fabriksförening.
Jan Lindoff menar att det finns bra exempel runt om i landet där samarbeten med näringslivet har lyft skolor och han har stora visioner för satsningen.
– Vi vill se till att kompetensförsörjningen i Eskilstuna blir bäst i Sverige.