Stålstolparna hamnar i avbytarbåsen på nya ishallen

Den gamla uterinken på Eskilstuna isstadion har fått väggar och tak. Stolparna som bär upp taket, och ett snedstag, hamnar dock i avbytarbåsen.

Laith "Leffe" Al-Ameri och Göran Andersson representerar Kommunfastigheter respektive kultur- och fritid.

Laith "Leffe" Al-Ameri och Göran Andersson representerar Kommunfastigheter respektive kultur- och fritid.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-08-28 08:00

Första veckan i oktober är det tänkt att isen i den nya träningshallen ska kunna tas i besittning.

Enligt kommunfullmäktiges uppdrag skulle det från början "bara" bli ett tak med tre väggar och en öppen långsida ut mot bandyplanen. Det visade sig dock att man kunde få fyra väggar och tak, med isolering, utan att den fastställda budgeten på 17 miljoner kronor överskreds.

undefined
Den gamla uterinken på isstadion har fått tak och väggar.

Nya målburar får också plats i budgeten och den gamla något mindre rinken kan bytas ut mot en fullstor. Hallen får dessutom klocka för tidtagning, ljudanläggning och eventuellt en mindre läktarsektion. De för ishockeyn nödvändiga utrymmena, som avbytar- och utvisningsbås samt sekretariat är också med på ritningarna.

Det enda som är kvar av det gamla är ispisten i botten. Den kommer att slipas och målas om. Men eftersom den gamla pisten inte är anpassad för en fullstor rink uppstår vissa logistiska utmaningar.

Pelarna som håller upp taket hamnar i avbytarbåsen, och på en av pelarna finns dessutom ett snedstag som tar upp ännu mer plats. Att flytta pelarna är inget alternativ då marken under är belamrad med rörledningar.

undefined
Placeringen av stolparna som håller upp takkonstruktionen är inte optimal.

En lösning som nu diskuteras är att göra avbytarbåsen mindre djupa, men två meter längre än standardmåttet. Det nämnda snedstaget kan eventuellt flyttas.

– Om vi placerar bänkarna (i avbytarbåsen) jämsides med pelarna så förlorar man bara den yta som pelarna tar. Det finns ändå plats för ledarna att stå bakom, säger Göran Andersson, lokalsamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Med facit i hand kan vi inte göra något åt pelarnas placering utan att det skulle fördyra projektet, säger Laith Al-Ameri, Leffe kallad, projektledare på Kommunfastigheter.

undefined
Laith "Leffe" Al-Ameri, projektledare på Kommunfastigheter och Göran Andersson samordnare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Enligt Leffe Al-Ameri har en projektgrupp med representanter för de klubbar som kommer att nyttja hallen sett ritningarna under planeringsstadiet, men inte haft något att erinra mot stolparnas placering.

– Men Linden ringde mig för någon vecka sedan och påpekade att det även finns snedstag. Vi har därför kontaktat entreprenören som ska försöka hitta en annan lösning, säger han.

Vare sig Göran Andersson och Leffe Al-Ameri säger sig känna till någon annan ishall i landet med stolpar i båset. De tror dock slutprodukten kommer att bli både funktionell och uppskattad. 

De ändringar som måste göras ska inte heller påverka totalkostnaden för kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!