Döda träd oroar och irriterar boende

Ett gäng avlövade träd som står och tappar sin bark har fått boende i Myrtorp att reagera. "De ser helt döda ut och jag är mest orolig för att ett ska rasa in i min lägenhet", säger hyresgästen Börje Ringdahl.

Börje Ringdahl är rädd för att de döda träden ska rasa in i hans lägenhet i Myrtorp.

Börje Ringdahl är rädd för att de döda träden ska rasa in i hans lägenhet i Myrtorp.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-07-27 20:39

Strax utanför hans balkong, på andra våningen, står sex större lövträd som ser ut att ha passerat sina bäst före-datum sedan länge. Barken har släppt på flera av dem och grenar faller till marken under tiden tidningen är på besök.

– Jag lade märke till att något enstaka såg dött ut redan förra året och tog kontakt med hyresvärden för att de skulle göra något åt det. De meddelade att det är kommunens mark och att ansvaret därför är deras, säger Börje Ringdahl.

Sedan dess har antalet sjuka träd ökat och tidningen noterar liknande bilder från flera platser i området.

– I år har det blivit fler och det känns inte bra. Jag är rädd för att de sjuka träden smittar de friska och då tar det inte lång tid innan all grönska är borta.

I juni kontaktade Börje Ringdahl kommunen för att få prata med ansvarig enhet. 

– Jag har både ringt och skrivit. Det är lite frustrerande för det händer ingenting. Jag får inte kopplas fram till berörd avdelning, utan får svar i växeln att de ska sköta den kontakten och att kommunen ska ta hand om träden. 

Det högsta av de avlövade träden mäter över 20 meter och står närmare Börje Ringdahls huskropp än så.

– Jag är orolig över att det ska rasa in i min balkong och slå sönder fönsterrutorna, sen är det inte heller någon vidare uppmuntrande utsikt.

Patric Mälarsten, arbetsledare på kommunens park- och naturenhet, är inte förvånad över rapporterna om de sjuka träden i Myrtorp.

– Det handlar om döda almar och inget som nödvändigtvis behöver hanteras akut. Vi sätter upp det på vår "vinterlista" och tar vanligtvis ner dem då.

Han säger att de aktuella träden drabbats av almsjuka, vilket är en svampsjukdom som sprids via almsplintborren och från träd till träd via rotkontakt.

– Angreppet gör att vattentillförseln stryps och att trädet torkar in för att därefter dö. Almsjukan är svår att bekämpa och slår även mot unga och friska träd, säger Patric Mälarsten.

De senaste åren har kommunen låtit ta ner cirka 40 sjuka almar om året, något som är märkbart resurskrävande.

– Almsjukan är ett stort problem som vi är väl medvetna om. Det kostar omkring 4 000 kronor att ta ner ett träd och numera har vi ett speciellt konto som vi registrerar utgiften på. Det blir sådana summor som gör att vi behöver be om mer pengar i anslag, säger Patric Mälarsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!