En enkät har gått ut till Eskilstuna Energi och miljös kunder. Den handlar om solel och resultatet är tänkt att bli en del av ett större beslutunderlag. Det finns nämligen planer på att bygga en solcellspark på Lilla Nybys sluttäckta deponi.
– Ytan är hela 30 hektar stor och en solcellspark skulle kunna generera en effekt upp till 22 MW. Det motsvarar ungefär så många kilowattimmar hållbar energi som 1000 medelstora villor använder tillsammans under ett år, skriver Eskilstuna Energi och miljö.
Från 1958 och 50 år framåt deponerades sopor på Lilla Nyby. En deponi som i dag omfattar motsvarande nästan 66 fotbollsplaner.
– Vi hade deponi här från 1958 till 2008, deponi innebar att man grävde ner allting i en grop. Lilla Nyby var då en naturlig lågpunkt i Eskilstuna vilket var anledningen till att soptippen hamnade här, säger Kent Briby, tillförordnad återvinningschef på EEM, i en tidigare artikel.
Nu finns det alltså planer på att anlägga en solcellspark på den gamla soptippen. Planer som ännu är i sin linda.
– Vi har gått ut med en enkät till våra kunder för att få reda på hur de ställer sig till solenergi. Ytan finns där och vi vill se hur intresset ser ut, säger Fredric Mazzarello, marknadschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.
Ännu är det för tidigt att prata om hur tidsplanen och finansieringen av en eventuell solcellspark kan komma att se ut.
– Mycket av det beror på vad studien visar. Vi bereder underlag för att se om intresse och möjlighet finns.
Eskilstuna har som mål att vara en klimatpositiv stad år 2045 och en solcellspark skulle kunna bidra till att uppnå det målet, skriver Eskilstuna Energi och miljö.
– Genom studien hoppas vi kunna se både betalningsviljan hos kunderna men också hur de ställer sig till lokalproducerad solel som ett hållbart alternativ. Vi har statistik på nationell nivå men nu vill vi veta vad Eskilstunaborna tycker, säger Fredric Mazzarello.
Enkäten skickades ut den 7 september och tanken är att kunderna har tre veckor på sig att svara.
– Vi hoppas på en bra svarsfrekvens så att vi får ett bra underlag. Vi har mycket att lära av våra kunder.
Sveriges första solcellspark på en sluttäckt deponi finns i Skalahed utanför Halmstad och är 3 240 kvadratmeter stor. Om Eskilstunas solcellspark, med sina 300 000 kvadratmeter, blir verklighet skulle anläggningen i Halmstad få se sig slagen med råge.