Skolinspektionen kräver åtgärder – elev hemma flera år

Eleven har inte varit i skolan på flera år. Nu får Eskilstuna kommun kritik från Skolinspektionen för att inte uppfylla skollagen.

Skolinspektionen anser att Eskilstuna kommun inte uppfyller skollagen vad gäller en hemmasittares rätt till utbildning.

Skolinspektionen anser att Eskilstuna kommun inte uppfyller skollagen vad gäller en hemmasittares rätt till utbildning.

Foto: TT

Eskilstuna2021-08-27 04:45

I början av året fick Skolinspektionen in en anmälan mot en kommunal grundskola i Eskilstuna. Ärendet gäller en elev som knappt varit i skolan på flera år. Sedan ett skolbyte 2019 har eleven varit helt frånvarande från ordinarie undervisning och blivit hemmasittare på heltid. 

Skolan uppger för Skolinspektionen att flera åtgärder vidtagits för att hjälpa eleven tillbaka. Bland annat har kommunens skolnärvaroteam samt elevhälsan varit involverade i arbetet liksom elevens vårdnadshavare. Skolan konstaterar att eleven är i behov av särskilt stöd men att alla försök att knyta relationer och få eleven att närma sig skolan har misslyckats. Eleven är därför utan lärarledd undervisning men får hemuppgifter. 

Skolinspektionen anser att kommunen brustit i att utreda orsakerna till frånvaron och skälen till att skolplikten inte fullföljs. "Det ställs stora krav på huvudmannen att under elevens frånvaro vara aktiv, vidta åtgärder och med kontinuitet följa upp dessa för att vid behov ompröva dem i syfte att tillgodose elevens rätt till utbildning", skriver Skolinspektionen i sitt beslut och kräver nu att bristerna rättas till.

Carin Pärlesköld, skolområdeschef för Eskilstunas kommunala grundskola, har full förståelse för Skolinspektionens utlåtande.

– Vi har ett långtgående ansvar och skyldighet att erbjuda utbildning och skolplats till alla barn. Vi släpper inte någon elev, arbetet med att få tillbaka hemmasittare fortsätter hela tiden, säger hon.

undefined
Carin Pärlesköld är skolområdeschef för grundskolan i Eskilstuna kommun.

Det finns flera hemmasittare bland kommunens skolbarn. Ibland ligger funktionsnedsättningar eller trauman bakom.

– Det är olika för olika elever men målet är alltid att få dem tillbaka. Generellt kan man säga att det viktigaste är att bygga upp en förtroendefull relation mellan skolan och eleven. Sedan får man ta det i små, små steg. Vissa elever kan få undervisning hemma, andra i små grupper där de känner sig trygga. Det svåraste är när elever inte vill eller snarare förmår att möta andra människor och vi inte får kontakt.

Eskilstuna kommun ingår även i ett projekt där elever som av olika skäl inte är i skolan ska kunna följa lektionerna hemifrån via 360-kameror och VR-glasögon.

– Vi jobbar hela tiden för att utveckla hur vi kan nå eleverna, säger Pärlesköld.

I slutet av september måste kommunen komma med en åtgärdsplan i det aktuella ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!