Sedan den 16 augusti är Elin Johansson ny kommunpolis i Eskilstuna efter Peter Sigurd som haft rollen som tillförordnad kommunpolis sedan januari i år.
Men polisrollen är inte ny för Elin Johansson. Tvärtom. Hon har arbetat både som ingripandepolis och områdespolis tidigare. De senaste åren har hon jobbat i Eskilstuna kommun som preventionssamordnare inom ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar). En helt ny tjänst som hon var med och startade.
Hur länge var du borta från polisen?
– I tre och ett halvt år. Jag har hela tiden känt att det var en paus som jag var ute efter.
Men när tjänsten som kommunpolis i Eskilstuna dök upp kändes det perfekt, säger hon.
Hennes huvuduppdrag nu blir att driva polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete på både kort och lång sikt och på en mängd olika sätt.
– Och att arbeta med människors upplevda otrygghet, säger hon.
Tjänsten på kommunen betydde en hel del samverkan med andra samordnare i länet, med länsstyrelsen, det blev kampanjinsatser, utbildningar och föreläsningar. Och det blev många möten med ungdomar och politiker. Erfarenheter och kontaktnät som Elin Johansson tänker att hon kan ha nytta av nu i sin nya tjänst som kommunpolis.
Elin Johansson brinner för samverkan och för känslan av att vi alla måste hjälpas åt om vi ska få ett bättre och tryggare samhälle.
– Alla kan vi göra något för att skapa ett tryggare samhälle. Alla kan vi dra vårt strå till stacken. Vi kan ju inte göra allt, men vi kan alltid göra något. Att tro att polisen kan lösa allt...? Det är ju omöjligt, säger hon.
Den nya kommunpolisen menar att alla människor kan tänka till.
– Tänker alla "vad kan jag göra, vad kan vi göra?" Så kan man nå långt bara för det, säger hon.
Hon drar en rad exempel. Det kan handla om nattvandring. Om aktiviteter man skapar tillsammans för barn och ungdomar. Grannsamverkan. Vad kan man göra i bostadsområdet där man bor? På gården där man bor? Listan kan göras mycket längre.
– Tänker man så sprider sig en god atmosfär. Det finns jättemycket var och en kan göra. Sånt som kan fånga upp barnen i god tid. Men samverkan är inget som byggs upp över en natt. Men i stället för att tänka att det är lönlöst kan vi fokusera på vad vi kan göra, betonar Elin Johansson.