Elpriset på 2005 års nivå: "Oro för andra coronavåg"

Elpriserna hos Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, har sjunkit till samma låga nivå som under 2005. En av anledningarna är oro för minskad efterfrågan.

"Priserna beror mycket på marknaden. Oron på minskad efterfrågan på el och ett större utbud gör att priserna sjunker", menar Anders Gradin, chef på krafthandel på ESEM.

"Priserna beror mycket på marknaden. Oron på minskad efterfrågan på el och ett större utbud gör att priserna sjunker", menar Anders Gradin, chef på krafthandel på ESEM.

Foto: Niklas Holm / Johannes Hedlund, ESEM

Eskilstuna2020-11-01 20:30

Året inleddes med låga elpriser i både Eskilstuna och Strängnäs. Sedan kom coronapandemin och satte världen i gungning, så även elpriserna. Nu har elpriset sjunkit till den nivå den låg på under 2005.

– Det fanns dock ett tillfälle runt 2015 då vi tangerade detta pris, säger Anders Gradin, chef på krafthandel på ESEM.

Han förklarar att om man inte vill följa marknadspriset, det vill säga dagspriset, så är det väldigt bra läge att skriva ett längre elavtal nu.

– Priserna beror mycket på marknaden. Oron för minskad efterfrågan på el och ett större utbud gör att priserna sjunker. Vi vill att kunderna ska ha ett så bra pris som möjligt förstås, så då är det bra att binda sig nu, menar Anders Gradin.

I dag ligger förbrukningspriset på 46,3 öre per kilowattimme om man binder sig på tre år.

– Det är ingen större skillnad på hur många år man binder sig, på ett års bindningstid kommer du ner i 44,4 öre per kilowattimme.

undefined
Anders Gradin, chef på krafthandel på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Vad beror det låga elpriset på?

– Det beror främst på att priset var lågt när vi gick in i 2020 och det beror på vad som hände i december. Coronapandemin började och oron gjorde att priserna gick ner. Det många även har glömt bort är att vi hade en extremt mild vinter och väldigt blött. Detta har gett ett överskott på den hydrologiska balansen och sänkt priset ännu mer, förklarar Anders Gradin.

Han säger att prognosen framöver visar på ännu mer blöta och oro för en andra våg i coronapandemin gör att efterfrågan på el minskar.

– Det kommer dessutom ut mer kärnkraft framöver och mycket vind på det. Detta ger ytterligare en oro för minskad efterfrågan på el och ett större utbud.

Oavsett vilket elavtal kunden väljer hos ESEM får de alltid fossilfri el. Det går dessutom att välja till Bra Miljöval till elavtalet. Med Bra Miljöval får kunden el som är producerad från förnybara källor som vatten-, vind- eller biokraft. Det är en miljömärkning från Naturskyddsföreningen och innebär minskad påverkan på miljön.

– Då vi har fossilfri el har efterfrågan minskat på Bra miljöval. Innan vi hade enbart fossilfri el var efterfrågan större, nu är många nöjda med att köpa fossilfritt. Valet är mer styrt efter person, om man vill dra sitt strå till stacken. Det kostar ett par öre mer per kilowattimme, jag har själv valt det och betalar bara mellan 12 och 15 kronor extra i månaden, avslutar Anders Gradin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!