"Kan bli dyrt att inte kolla upp föreningen innan köp"

Att köpa en bostadsrätt är för många en av de största affärerna man gör i livet. Trots detta är det få bostadsrättsägare som har koll på föreningens ekonomi och ännu mindre på sitt eget ansvar i boendeformen. Det framgår i en ny rapport av Sveriges Bostadsrätts Centrum, SBC.

Utmaningar i att engagera bostadsrättsinnehavare i föreningens styrelsearbete har både SBC:s bolagsjurist Stefan Lindberg (infälld) och Staffan och Anna-Karin Nordström, som är aktiva i sin egen förening, märkt av.

Utmaningar i att engagera bostadsrättsinnehavare i föreningens styrelsearbete har både SBC:s bolagsjurist Stefan Lindberg (infälld) och Staffan och Anna-Karin Nordström, som är aktiva i sin egen förening, märkt av.

Foto: Joakim Serrander/Håkan Målbäck (montage)

Eskilstuna2020-10-10 04:45

Majoriteten av landets bostadsrättsägare har låg kännedom om föreningens pengar, samtidigt som engagemanget för styrelsearbetet är ljumt. Det sistnämnda har, enligt SBC:s enkätundersökning, inte höjts under pandemin, trots att vi sedan i våras tillbringat allt mer tid i och runt bostaden.

– Få uppger att de har god kännedom om den egna föreningens ekonomi, något som talar sitt tydliga språk. Att dessutom  var femte styrelseledamot har dålig koll på föreningens pengar visar att mer behöver göras. Styrelserna i landets bostadsrättsföreningar behöver arbeta än aktivare för att på ett tydligt sätt informera om hur föreningens ekonomi mår, sägre Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC.

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 från SBC framgår att endast nio procent av svenska bostadsrättsägare har bra koll på föreningens ekonomi.

– Styrelsen har ett viktigt uppdrag. Inte bara genom att ansvara för den löpande verksamheten i fastigheten utan även genom att aktivt arbeta för att alla medlemmar ska känna engagemang.

Enkätundersökningen visar att intresset för styrelsearbetet varit oförändrat under pandemin, trots att föreningens ekonomi och åtaganden borde vara angelägna frågor under ekonomiskt mörkare tider.

– Det är därför extra viktigt att styrelsen är transparent och engagerad så att fler skapar en förståelse för vad styrelsens uppdrag betyder, säger Stefan Lindberg.

undefined
Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC.

Staffan Nordström, som är ordförande i bostadsrättsföreningen Nattugglan 89 med två fastigheter på Norr i Eskilstuna, är inte överraskad av SBC:s rapport.

– Det är inte så enkelt att få människor att engagera sig i styrelsearbetet och jag tror att framför allt många unga inte riktigt inser vikten och värdet av det. En del resonerar nog med argument som: jag har betalt min månadsavgift, då kan någon annan sköta föreningens arbete, säger Staffan Nordström.

Han är både glad och tacksam över att den egna föreningen lyckats knyta till sig två nya och yngre styrelsemedlemmar och menar att det bland annat underlättar möjligheten att överföra kunskap.

– Det känns bra att få in nytt blod och det är vettigt att ha en åldersmix i styrelsen. På så sätt kan också fler som köpt och flyttat in på senare år få en bättre känsla för huset de bor i.

undefined
Staffan och Anna-Karin Nordström sitter båda i sin bostadsrättsförenings styrelse. "Jag tror att många unga inte riktigt inser vikten och värdet av engagera sig i styrelsearbetet", säger Staffan Nordström.

Föreningen består av 90 lägenheter och nyligen har majoriteten av dem försetts med inglasade balkonger, något som framkallat den första avgiftshöjningen på flera år.

– Vi blev kontaktade av några boende i huset som framförde önskemålet och kunde efter att ha undersökt förutsättningarna fatta ett enhälligt styrelsebeslut. Sådant känns väldigt bra och det är en långsiktig investering som höjer livskvalitén för väldigt många, säger Staffan Nordström.

Han poängterar vikten av att förankra styrelsebeslut hos sina medlemmar och utforma dem så att de uppfattas som rättvisa för alla.

– Det är A och O. Lägenhetsägare som saknar balkong fick heller ingen höjd månadsavgift. I en bostadsrättsförening handlar det om vi och vi – inte något annat. 

Staffan Nordström uppmanar alla som funderar på att köpa bostadsrätt att alltid noga kontrollera både husobjekt och förening.

– Kolla om tak, stammar och fönster är bytta i modern tid – det är kostsamma bitar och investeringar som inte sällan kräver att föreningen behöver låna pengar.

Han tycker också att det är bra att kolla kvadratmeterpriset i jämförbara objekt och kika på hur pristvecklingen sett ut.

– Läs tidigare årsredovisningar och ring upp någon i föreningen och ställ kontrollfrågor. Besikta lägenheten och kolla hur det står till med vitvaror och gemensamma utrymmen som exempelvis tvättstugan.

Staffan Nordström råder också alla köpare att teckna en utökad hem och bostadsrättsförsäkring om föreningen inte tecknat en kollektiv variant.

– Det är ett tillägg till hemförsäkringen för bostadsrättsinnehavare och omfattar bland annat vattenskada i lägenheten.

På samma sätt som Staffan Nordström tar kreditupplysningar på alla potentiella lägenhetsköpare förväntar han sig att föreningen själv blir synad.

– Det kan bli dyrt att inte kolla upp föreningens ekonomi innan köp. En hårt belånad förening kan få svårt att låna till gynnsamma villkor. Det kan leda till höjda avgifter och på sikt till utebliven värdestegring i boendet, säger Staffan Nordström.

Bostadsrätter i Sörmland

Kvadratmeterpris, medelpris, antal sålda bostadsrätter och prisutveckling de senaste 12 månaderna

Eskilstuna: 23 075 kr/kvm, 1 585 000 kr, 950, -0,7 procent

Katrineholm: 17 098 kr/kvm, 1 198 000 kr, 226, +10,2 procent

Strängnäs: 24 799 kr/kvm, 2 024 000 kr, 417, +3,9 procent

Nyköping: 19 671 kr/kvm, 1 412 000 kr, 838, +1,6 procent

Flen: 7 136 kr/kvm, 555 000 kr, 44, Ingen uppgift

Trosa: 29 004 kr/kvm, 2 139 000 kr, 116, + 15,9 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!