Eskilstuna kan få "Retuna för byggmaterial"

Nytt "Retuna för byggmaterial" och intensifierad utplåning av engångsplast. Det är några av punkterna i en ny plan för avfall och återbruk som kommunen nu vill ha allmänhetens synpunkter på.

Maria Johansson är kommunstrateg och projektledare för kommunens nya plan för avfall och kretslopp.

Maria Johansson är kommunstrateg och projektledare för kommunens nya plan för avfall och kretslopp.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-06-05 16:07

Kommunerna är enligt lag skyldiga att ha en plan för avfallshantering. Nu ska en ny sådan tas fram och Eskilstuna passar då på att anpassa en del av innehållet efter egna önskemål.

– Vi vill att planen ska vara en del av omställningen till ett cirkulärt samhälle, eftersom vi vill att avfallsmängderna ska minska.

Det säger Maria Johansson, projektledare och kommunstrateg.

Ett förslag har nu tagits fram och är ute på remiss, vilket innebär att Eskilstunaborna har möjlighet att lämna synpunkter.

Målet är att förflytta avfallet uppåt i avfallstrappan. Allra helst ska en produkt återbrukas. Går inte det ska materialet återvinnas. Nästa steg är att energiutvinna. Längst ner på trappan är att deponera avfall.

– Det bästa vore ju om avfallet inte uppstod över huvud taget. Behöver en produkt till exempel allt detta förpackningsmaterial?

Planen handlar både om ett utåtriktat arbete om nollvision för avfall i Eskilstuna och om hur kommunens egna verksamheter ska arbeta. Bland annat ska jakten på engångsplast fortsätta. Den har hittills mest bedrivits inom äldreomsorgen och på förskolor.

– Men vi behöver införa arbetet i andra delar av verksamheten, bland annat när det gäller byggplast, säger Maria Johansson.

undefined
Retuna är ett exempel på cirkulärhandel i Eskilstuna. Snart kan det bli fler.

När det gäller just material från byggen, utreds möjligheterna till en ny återbrukshandel i Eskilstuna. Ungefär som Retuna, fast för byggmaterial.

– Vi vill att bygg- och rivningsmaterial som kan återbrukas ska komma både allmänhet och företag till godo.

Kommunen har också ansvar för att informera invånarna om hur de kan förebygga att avfall uppstår. Exempelvis tipsa om hur man sorterar förpackningar och tar hand om matrester. 

– Det handlar också om att synliggöra var Eskilstunaborna kan handla cirkulärt. Man kanske inte tänker på att exempelvis en bilverkstad räknas dit. Där lagar man ju bilen i stället för att köpa en ny.

undefined
En bilverkstad är exempel på cirkulär handel – här lagas bilar i stället för att kunden köper en ny.

Kommunens plan för avfall och kretslopp finns att ta del av via kommunens hemsida och i Värjans och stadshusets reception. Synpunkterna ska mejlas eller postas senast 30 september.

– Vi hoppas få in fler idéer om hur vi kan ställa om till ett cirkulärt samhälle. Vi kommer att diarieföra och beakta varenda synpunkt.

Formellt beslut om planen ska tas på kommunfullmäktige i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!