I april genomförde miljökontoret en oanmäld kontroll hos en livsmedelsgrossist i Eskilstuna. Ägarbolaget har i en anmälan till kommunen uppgett att man bedriver försäljning och förvaring av varor som inte kräver kylförvaring.
Besöket var en så kallad "händelsestyrd kontroll" och grundades på tips om pågående oegentligheter. Enligt informationen förekom det ompackning och ommärkning av livsmedel, av diverse köttprodukter närmare bestämt.
I lokalerna fanns bland annat stora ark med etiketter, och plastpåsar som enligt märkningen vad avsedda för kyckling och lamm. Där fanns även en inkopplad vakuummaskin.
I frysboxar påträffades bland annat korv och kyckling, dock inga dokument som visade hur de kommit till Sverige. I ett sopkärl utanför lokalerna fanns kyckling med utgånget datum. Det partiet hade miljökontoret tidigare lagt försäljningsförbud på, hos en annan verksamhetsutövare, med hänvisning till bristen på spårbarhet.
Den frysta kycklingen och 150 kilo korv omhändertogs och togs till kommunens avfallsanläggning Lilla Nyby för destruktion.
Enligt den offentliga rapporten från livsmedelskontrollen var det vid det tillfället svårt att avgöra vem som ägde vad i bolagets hyrda lokaler, och uppgifterna ändrades flera gånger.
Grossisten har varit föremål för åtgärder tidigare, senast i mitten av december i fjol. Då utfärdade miljö- och räddningstjänstnämnden ett omedelbart förbud mot att använda de aktuella lokalerna för livsmedelsberedning, samt mot att släppa ut livsmedel på marknaden.
Orsaken var att 20-30 fåglar flög runt i lokalerna. Fågelspillning fanns på flera kartonger och fåglarna åt av de livsmedel som förvarades hos grossisten. Enligt nämndens bedömning utgjorde bristerna en allvarlig fara för livsmedelssäkerheten. Det förbudet är numera hävt men något tillstånd att hantera varor som kräver kylförvaring har bolaget fortfarande inte.
Upptäckterna som gjordes vid besöket för ett par veckor sedan har nu lett till en polisanmälan efter misstankar om brott mot livsmedelslagen.
I anmälan nämns att man påträffat utrustning för ommärkning av kött samt förtryckta etiketter med 2022 som framflyttat bäst före-datum. Misstankarna gäller även bristen på spårbarhet av det kött som destruerades.
Ommärkta förpackningar med kyckling har, enligt anmälan, påträffats i en angränsande kommun.