Eskilstunapolitiker: S och M bör samarbeta nationellt

I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar två av Eskilstunas kommunalråd, Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M), sina partier att samarbeta på riksplanet. "Vi vill visa att det finns alternativ för att hitta gemensamma lösningar", säger Jimmy Jansson.

S och M bör samarbeta på nationell nivå. Det skriver kommunalråden Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

S och M bör samarbeta på nationell nivå. Det skriver kommunalråden Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Foto: TT/Joakim Serander/Anders Nilsson

Eskilstuna2021-03-15 17:03

"S+M bör regera ihop för att städa upp Sverige". 

Så löd rubriken på debattartikeln som publicerades i DN i lördags. De bägge undertecknarna – Jimmy Jansson och Jari Puustinen – skriver att nivån på det politiska samtalet i landet är pinsam. Men det finns en annan väg att gå menar de; genom ett samarbete mellan S och M skulle mer kunna bli verkstad i Sverige.

Att det finns stora ideologiska skillnader mellan partierna förnekas inte. Men artikelförfattarna pekar på att det även är mycket som förenar de bägge "industrialistpartierna".

"När S och M krokat arm har det gagnat vårt land", skriver majoritetskollegorna från Eskilstuna.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

– Det vi förordar är att S och M börjar prata med varandra. Vi vill kasta in ett annat perspektiv och visa att det finns alternativ. Visst, det är skillnad på politiken på nationell nivå jämfört med den kommunala. Men lokalt har S+M+C under snart två mandatperioder samarbetat över blockgränsen och vi tror inte att Eskilstuna har blivit helvetet på jorden för det. Tvärtom har vi lyckats få mycket att hända, säger Jimmy Jansson.

Att en S+M-regering skulle kunna bildas efter valet ser han inte som realistiskt. Men menar att ingenting går att utesluta.

– Omöjligt är det inte och Tyskland är ett sådant exempel. Och titta bara på hur lång tid regeringsbildningen tog efter förra valet. Men nej, det är inte realistiskt att tro. Det ska dock inte hindra våra partier från att skruva ner det hätska tonläge som råder i dag och faktiskt vara beredda att prata med varandra för att hitta gemensamma lösningar som är långsiktiga och stabila för både LO-arbetaren och småföretagaren.

Jari Puustinen understryker att den gemensamma debattartikeln inte ska tolkas som en garant för att S+M-samarbetet i Eskilstuna får en fortsättning även efter valet 2022.

undefined
Kommunalrådet Jari Puustinen (M).

– Jag vill inte spekulera om kommande valresultat och vilka konsekvenser det kan få. Samarbetet med S och C har fungerat bra. Alla har fått genomslag för sin politik, då borde även väljarna vara nöjda. Får vi nytt förtroende från väljarna så får vi ta det därifrån. Men att säga att en röst på moderaterna i Eskilstuna är en röst på Socialdemokraterna är bara dumheter. Har man inte egen majoritet så får man bilda en, med ett eller flera andra partier, och kompromissa.

Enligt Jari Puustinen har 80 procent av reaktionerna på utspelet varit positiva.

– De negativa har kommit från andra partier som tycker att det här inte passar deras agenda. Det är bra att vi lyfter frågan för sakpolitiken håller på att försvinna. Det finns frågor våra partier kan enas kring, det är bara att titta på Eskilstuna där forna politiska fiender sedan nästan 100 år hittat varandra och kommit överens i svåra frågor. Det borde även gå att göra på riksplan. Målet kan inte vara att ändra på allting efter varje mandatperiod, säger han.

Majoritetskollegan i Eskilstuna, kommunalrådet Arne Jonsson (C), intar en kritisk ståndpunkt kring utspelet från Jansson och Puustinen.

undefined
Kommunalrådet Arne Jonsson (C).

I en replik på DN debatt skriver han bland annat att ett S+M-samarbete skulle riskera att skapa en starkare vänsterfalang som tillsammans med "ett förstärkt högernationalistiskt populistparti knappast skulle bidra till det lugn och den stabilitet man ser sig vilja åstadkomma". 

S+M-samarbeten

Blocköverskridande samarbeten har blivit vanligare i landets kommuner de senaste mandatperioderna, inte minst i Sörmland. I Eskilstuna styr en majoritet som består av S+M+C, i Katrineholm liksom i Strängnäs styr S tillsammans med M.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!