Ett år efter konkursen: "Janelingsandan tillbaka igen"

I slutet av augusti 2019 försattes konditori Janelings i konkurs. Det dröjde dock inte länge innan nya ägare tog över och ett år senare ser det ut som i forna dagar igen.

"Nu är Janelingsandan tillbaka igen. Det känns inte längre som att gå till jobbet, snarare till sin andra familj", säger Håkan Larsson, till vänster. Bakom honom går Janelings ägare Morgan Lindberg.

"Nu är Janelingsandan tillbaka igen. Det känns inte längre som att gå till jobbet, snarare till sin andra familj", säger Håkan Larsson, till vänster. Bakom honom går Janelings ägare Morgan Lindberg.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2020-10-01 17:00

När de nya ägarna Viktor Persson och Morgan Lindberg tog över Janelings hade de storslagna planer.

– Bland det första vi gjorde var att köpa in en diskmaskin, de hade tidigare diskat för hand vilket kändes omodernt, säger Morgan Lindberg och fortsätter:

– Sen var planen att bygga om allt i våras, men så kom corona och det har fått skjutas på framtiden.

När coronapandemin drog in slutade Janelings med sin frukostbuffé och satsade på frukostpåsar i stället. De har provat sig fram med öppettiderna efter kundernas behov vilket har slutat med att de nu har öppet veckans alla dagar.

– Vi har klarat corona betydligt bättre än vad jag trodde i början, säger Håkan Larsson, konditor och lagkapten, som Morgan Lindberg vill kalla honom.

De förklarar att försäljningen har ökat sedan övertagandet.

– Vi har flera samarbetspartners som vi levererar bröd till i stort sett dagligen, säger Morgan Lindberg.

– Med nya ägare insåg Eskilstunaborna att det här får inte stänga. Många har värdesatt att vi fortfarande finns, fler har börjat handla och kunder har sagt att det är skönt att vi finns kvar, menar Håkan Larsson.

undefined
Morgan Lindberg, till vänster, ägare Janelings och Håkan Larsson, konditor och lagkapten på konditori Janelings i Eskilstuna.

Nya idéer föds hela tiden, de som har fungerat dåligt har de släppt och de som gått bra satsar de hårt på.

– I somras började vi med egentillverkad gelatoglass som har gått väldigt bra. Sen har vi kommit fram till att vi ska använda Stadsparken mer, det är en fin samlingsplats som knappt utnyttjas alls, menar Håkan Larsson.

Han berättar att det har blivit en mycket positivare känsla på konditoriet.

– Om vi backar tillbaka till "Janelings glory days", den känslan som fanns då fasades ut utan att vi märkte det. Nu är Janelingsandan tillbaka igen. Det känns inte längre som att gå till jobbet, snarare till sin andra familj.

Morgan Lindberg berättar att de under hösten börjar med utlämningsplatser för sina bakverk, bland annat i Strängnäs.

–Vi lyssnar på kundernas önskemål och är alltid öppna för nya idéer.

Personalstyrkan på Janelings har utökats med en tjänst då kunderna hela tiden blir fler och fler.

– Det har varit en himla bra start, jag hade aldrig kunnat ana att det skulle vara så här kul att driva ett konditori, säger Morgan Lindberg och avslutar:

– Förra fredagen var bästa dagen sedan corona slog till. Företag har börjat komma igång igen och allting känns plötsligt mer positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!